Κόσμος

Γιατί η Χεζμπολάχ δεν βομβαρδίζει το Ισραήλ με τα πιο προηγμένα όπλα της

Η Χεζμπολάχ θεωρείται η μεγαλύτερη μη κρατική στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Η ισχύς της ξεπερνά τους στρατούς πολλών κρατών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και του Λιβάνου.

Το τεράστιο οπλοστάσιό της περιλαμβάνει κατευθυνόμενους πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν οποιαδήποτε ισραηλινή πόλη. Ωστόσο, η αντίδραση της οργάνωσης στις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ αυτές τις ημέρες ήταν αρκετά χλιαρή μέχρι στιγμής, σημειώνει η Telegraph.

Ο Χασάν Νασράλα, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε τυχόν αεροπορικές επιδρομές στα προπύργιά της στη νότια Βηρυτό θα απαντούσε με μια ομοβροντία πυραυλικών πληγμάτων στο Τελ Αβίβ.

Τους τελευταίους δύο μήνες το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει δύο φορές την πρωτεύουσα του Λιβάνου, σκοτώνοντας μερικούς από τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης, η οποία έχει ανακηρυχθεί «τρομοκρατική» από 60 χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν σε συγχρονισμένες επιθέσεις σε χιλιάδες βομβητές και ασυρμάτους της οργάνωσης, οι οποίες αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση της οργάνωσης δεν ήταν αυτή που απειλούσε ο Νασράλα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου και διεμήνυσε ότι πλέον βρίσκεται σε «ανοιχτή σύγκρουση» με το Ισραήλ.

Ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ ενεργοποιείται πάνω από τη Χάιφα στη διάρκεια επίθεσης της Χεζμπολάχ με ρουκέτες, τη Δευτέρα (REUTERS/Ronen Zvulun)

Ομως η οργάνωση δεν έχει βάλει στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, ούτε έχει χρησιμοποιήσει τον πιο εξελιγμένο οπλισμό της. Εχει απειλήσει μόνο με αόριστα αντίποινα σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον, αλλά δεν έχει κηρύξει πόλεμο μεγάλης κλίμακας, όπως επιθυμούν κάποια μέλη της.

Ο ρόλος του Ιράν

Τι συγκρατεί τον Νασράλα; Oπως γράφει η Telegraph, η πιο προφανής απάντηση είναι «το Ιράν». Η Χεζμπολάχ είναι o ισχυρότερος «πληρεξούσιος» της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή. Οι κατευθυνόμενοι με ακρίβεια πύραυλοί της, όπως οι Fateh 110 με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και τα επιθετικά της drones, προέρχονται από το Ιράν.

Το ιρανικό καθεστώς, ωστόσο, βλέπει τη Χεζμπολάχ ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερους πυραύλους εκτοξεύει η Χεζμπολάχ, τόσο περισσότερο μειώνεται η αποτρεπτική ισχύς του Ιράν.

Αλλά η ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι απρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση και για δικούς της λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την κοινή γνώμη στο εσωτερικό του Λιβάνου, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Κασέμ Κασίρ, ένας λιβανέζος σχολιαστής που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ και γνωρίζει πώς λειτουργεί η οργάνωση.

Ο δεύτερος αφορά τον φόβο των στελεχών της ότι αν μπει στον πόλεμο, θα είναι σαν να πέφτει σε μια καλοστημένη παγίδα του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» δήλωσε ο Κασίρ στην Telegraph. «Το πρώτο είναι εσωτερικό. Η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι ο Λίβανος είναι διαιρεμένος και έτσι δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε έναν πόλεμο που κάποιοι δεν θέλουν.

»Το άλλο είναι ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να την παρασύρει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την ελπίδα να συμπαρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση. Η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι αν πέσει στην παγίδα, ο πόλεμος δεν θα είναι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με τους Δυτικούς υποστηρικτές του» πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη από ό,τι ήταν το 2006, όταν οι δυνάμεις της πολέμησαν μέχρις εσχάτων τις IDF σε μια αιματηρή αντιπαράθεση 34 ημερών στον νότιο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της σύγκρουσης η ομάδα διέθετε μόλις 15.000 κυρίως μη κατευθυνόμενες ρουκέτες και εκτόξευσε μόνο 4.000 από αυτές.

Αλλά παρά το γεγονός ότι τώρα διαθέτει ένα οπλοστάσιο 10 φορές μεγαλύτερο αριθμητικά, και πολύ πιο ισχυρό, ο Κασίρ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα προτιμούσε να εμπλακεί με το Ισραήλ σε μια μακροχρόνια σύγκρουση φθοράς παρά να καταστρέψει όλη τη δύναμη πυρός της σε μία μόνο αντιπαράθεση, την οποία πιθανώς δεν μπορεί να κερδίσει.

«Η αποδυνάμωση του Ισραήλ μέσα από μια παρατεταμένη αντιπαράθεση χαμηλότερου επιπέδου είναι, κατά τη γνώμη μου, η στρατηγική που προτιμά η Χεζμπολάχ» είπε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 21:32:57

Back to top button