
Γιατί έχει σημασία για την υγεία μας το πόσο γρήγορα τρώμε
Οι ειδικοί τείνουν να επικεντρώνονται στα είδη των τροφίμων που μπορείτε να φάτε για να βελτιώσετε την υγεία σας. Αλλά η ταχύτητα με την οποία τρώτε έχει εξίσου μεγάλη σημασία.
Το να τρώει κανείς πολύ γρήγορα το φαγητό του έχει κι αυτό τους κινδύνους του. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγείτε ή τον κίνδυνο υπερφαγίας πριν ο εγκέφαλός σας προλάβει να δώσει σήμα να σταματήσετε.
Υπάρχει, επίσης, και η κοινωνική παράμετρος. Αν τρώτε πάρα πολύ γρήγορα μπορεί να φέρετε σε δύσκολη θέση τους άλλους που τρώνε με πιο αργό ρυθμό ή το άτομο που αφιέρωσε χρόνο για να μαγειρέψει το γεύμα σας.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές από επιστήμονες για το πώς να επιβραδύνετε και να ακολουθείτε μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τρώτε.
Πόσο γρήγορα είναι το πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά το φαγητό;
Αν είστε από τους ανθρώπους που μπορεί τακτικά να καταναλώνουν το πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο τους μέσα σε λιγότερο από 20-30 λεπτά, τρώτε πολύ γρήγορα.
«Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να επικοινωνήσει το στομάχι στον εγκέφαλο μέσω ενός πλήθους ορμονικών σημάτων ότι έχει χορτάσει», δήλωσε η Leslie Heinberg, του Κέντρου για τη Συμπεριφορική Υγεία της Cleveland Clinic. «Έτσι, όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, μπορεί να χάσουν αυτά τα σήματα και είναι πολύ εύκολο να φάνε πέρα από το σημείο κορεσμού», προσθέτει.
Γιατί αυτό είναι πρόβλημα;
Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα είναι πιθανό να καταπιούν περισσότερο αέρα, λέει η Heinberg, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα ή δυσπεψία. Το να μη μασάτε σωστά το φαγητό σας μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας. Τα αμάσητα κομμάτια τροφής θα μπορούσαν επίσης να κολλήσουν στον οισοφάγο σας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ εκείνοι που τρώνε πιο αργά έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε το φαγητό σας;
Για αρχή, κλείστε την τηλεόραση και αφήστε το τηλέφωνό σας.
«Οι άνθρωποι που τρώνε βλέποντας τηλεόραση, τείνουν να τρώνε μέχρι να πέσουν διαφημίσεις ή να τελειώσει η εκπομπή», λέει η Heinberg. «Όταν κάνουμε πράγματα ενώ τρώμε, τρώμε λιγότερο προσεκτικά. Και αυτό συχνά μας κάνει να τρώμε περισσότερο», εξηγεί.
Όπως λέει, όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται αποκλειστικά στο φαγητό, τείνουν να απολαμβάνουν περισσότερο το γεύμα τους και να τρώνε λιγότερο.
Η Heinberg αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τρώτε είναι συχνά μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορείτε να δοκιμάσετε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείτε το άλλο σας χέρι για να φάτε, να δοκιμάζετε σκεύη ή εργαλεία που μπορεί να μην χρησιμοποιείτε συνήθως, όπως ξυλάκια, ή να κάνετε ένα σκόπιμο διάλειμμα για να πιείτε νερό όταν το πιάτο σας είναι μερικώς άδειο.
Αν έχετε μια πολυάσχολη ζωή, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να τρώτε το μεσημεριανό σας γεύμα σε μια συνάντηση στη δουλειά ή να τρώτε σνακ ενώ κάνετε δουλειές. Αλλά η Sarah Berry, της βρετανικής εταιρείας διατροφής ZOE, λέει ότι, όταν είναι δυνατόν, «να έχετε υπόψη σας πώς είναι η γεύση και η αίσθηση του φαγητού».
«Αν δεν είμαστε πλήρως παρόντες, είναι πολύ εύκολο να φάμε πιο γρήγορα και να μην παρατηρήσουμε πόσο έχουμε καταναλώσει», αναφέρει.
Μασήστε καλά το φαγητό σας, όπως ακριβώς σας έλεγε η μαμά σας
Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε τον αριθμό από τις μπουκιές σας, λέει η Helen McCarthy, κλινική ψυχολόγος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
«Αν μασάτε κάθε μπουκιά λίγο περισσότερο, αυτό θα επιβραδύνει το φαγητό σας», λέει.
Το είδος του φαγητού που τρώτε μπορεί επίσης να κάνει διαφορά, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο να φάτε πιο γρήγορα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή fast food, επειδή συνήθως έχουν πιο μαλακή υφή.
«Είναι δύσκολο να φάτε λαχανικά και πρωτεΐνες το ίδιο γρήγορα με κάτι που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και απαιτεί λιγότερη μάσηση», εξηγεί η McCarthy.
Ορισμένοι από τους ασθενείς της ανέφεραν επίσης μια ακούσια παρενέργεια όταν άρχισαν να τρώνε πιο αργά, αναφερόμενη σε μια γυναίκα που συχνά έτρωγε ένα σωρό πατατάκια κάθε βράδυ. Όταν η McCarthy της είπε να επιβραδύνει και να τρώει κάθε τσιπ ξεχωριστά, η ασθενής της είπε ότι «ήταν σαν να είχε το στόμα της γεμάτο με χημικά που σάπιζαν».
«Δεν τα έβρισκε πια απολαυστικά», ανέφερε η McCarthy.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Άργους – Κινδυνεύουν παιδιά
Το λίπος στο συκώτι συνδέεται με πολλά διαφορετικά νοσήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί
Φυματίωση: Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα στην Ελλάδα κατά 54% – Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-24 17:28:00