Κόσμος

Γερμανία: Συνελήφθη Κινέζα για κατασκοπεία εταιρείας όπλων

Μια Κινέζα συνελήφθη στη Λειψία ως ύποπτη ότι διαβίβαζε στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών δεδομένα για το αεροδρόμιο της Λειψίας, Χάλε, που χρησιμοποιείται ως βασικός κόμβος μεταφορών για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το BBC, η γερμανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η 38χρονη Γιακί Χ. εργαζόταν σε εταιρεία που παρείχε λογιστικές υπηρεσίες στο αεροδρόμιο. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η γυναίκα είχε επανειλημμένως στείλει λεπτομέρειες σχετικά με πτήσεις, επιβάτες και στρατιωτικές μεταφορές εμπορευμάτων σε ένα άτομο που εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας.

Ο Τζιάν Τζ., ένας δεύτερος ύποπτος που συνδέεται με την υπόθεση, συνελήφθη στις αρχές του έτους. Εργαζόταν ως βοηθός ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στελέχους του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD. Το αεροδρόμιο της Λειψίας θεωρείται σημαντικό κέντρο αμυντικών εξαγωγών, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

Η Γιακί Χ. προφυλακίστηκε, ενώ το σπίτι και ο χώρος εργασίας της ερευνήθηκαν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων, μεταξύ Αυγούστου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 η γυναίκα είχε δώσει στον Τζιάν Τζ. πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ατόμων που συνδέονται με μια γερμανική εταιρεία όπλων, το όνομα της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.

Γερμανικές πηγές ανέφεραν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η αμυντική εταιρεία που εμπλέκεται είναι η Rheinmetall – η μεγαλύτερη εταιρεία οπλικών συστημάτων της Γερμανίας, που έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η υπόθεση της Γιακί Χ. φαίνεται να συνδέεται με μια υπόθεση κατασκοπείας που εκτυλίχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στην οποία εμπλέκεται ο κοινοβουλευτικός βοηθός του ακροδεξιού γερμανού ευρωβουλευτή. Ο Μαξιμίλιαν Κρα, εκλεγμένος στην ευρωβουλή με το AfD, απέλυσε τον Τζιάν Τζ. από βοηθό του, ενώ το γραφείο του ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες ερευνήθηκε από την αστυνομία, χωρίς όμως να βρεθούν ενδείξεις εμπλοκής του στην υπόθεση.

Ο Τζιάν Τζ. φέρεται να κατασκόπευε κινέζους αντιφρονούντες στη Γερμανία, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρέδωσε πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στο παρελθόν είχε εργαστεί για ομάδες αντιφρονούντων του κινεζικού καθεστώτος, ενώ είχε λάβει και τη γερμανική υπηκοότητα από την εποχή της άφιξης του στη Γερμανία, το 2002.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 17:21:11

Back to top button