Κόσμος

Γερμανία: Στις κάλπες και η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

Μόλις δύο χρόνια αφότου η Γερμανία απενεργοποίησε τον τελευταίο αντιδραστήρα της, η συζήτηση για τα πυρηνικά της ανοίγει ξανά. Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, ηγούνται της ρητορικής για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, μια απόφαση που υποστηρίχθηκε ευρέως εκείνη την εποχή.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η χώρα αμφισβήτησε σοβαρά την ενεργειακή πολιτική της, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022, που έφερε στο φως την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, γράφει το Politico, μείωσε τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και πίεσε τις εταιρείες να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

«Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να διατηρήσουμε την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας», είπε στο Politico ο Γενς Σπαν, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU). «Οταν μια νέα γενιά πυρηνικών σταθμών,  χαμηλών αποβλήτων, είναι έτοιμη, θα πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε. «Η ζήτηση για ενέργεια στον ψηφιακό κόσμο αυξάνεται αντί να μειώνεται».


Το CDU και το αδελφό του κόμμα της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση, αναμένεται ευρέως να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης και αναδεικνύουν την πυρηνική ενέργεια ως καθοριστικό εκλογικό ζήτημα. Το μανιφέστο του κόμματος υποστηρίζει ρητά την έρευνα για την πυρηνική τεχνολογία επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors – SMRs).

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του CDU και υποψήφιος καγκελάριος, έχει ήδη διατυπώσει την ιδέα της συνεργασίας με τη Γαλλία: «Σκεφτόμαστε αν πρέπει να κατασκευάσουμε αυτούς τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, ίσως μαζί με τη Γαλλία», είπε στο Spiegel.


Το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) έχει επίσης δείξει ότι είναι ανοιχτό στην πυρηνική έρευνα. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προχωρά ακόμη παραπέρα, πιέζοντας για πλήρη ανατροπή της πυρηνικής πολιτικής της Γερμανίας, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των μεγάλων αντιδραστήρων.

Ομως, οι υποστηρικτές της πυρηνικής επαναφοράς αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας προειδοποιεί ότι οι SMR δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, ενώ έχουν «ασαφές κόστος και σκοπιμότητα».


Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας, όμως, επιμένουν. Ο Ραφαέλ Λαγκούνα ντε λα Βέρα, επικεφαλής του υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση οργανισμού καινοτομίας Sprind, είπε στο Politico ότι η Γερμανία πρέπει να επιστρέψει στο πυρηνικό παιχνίδι: «Η Γερμανία δεν πρέπει να χάσει αυτή τη σημαντική βιομηχανική επανάσταση τα επόμενα χρόνια», τόνισε. Οι SMRs, ισχυρίστηκε, είναι «αποδοτικοί και ασφαλείς», έχουν περίπου το μέγεθος μιας αντλίας θερμότητας, αλλά είναι ικανοί να τροφοδοτούν ολόκληρες πόλεις για έως και μια δεκαετία, με ελάχιστη συντήρηση και απώλειες.

Πολλοί άλλοι δεν είναι εξίσου πεπεισμένοι για τους SMR. Η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κόστος, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια.

Η συζήτηση για τα πυρηνικά καταδεικνύει, επίσης, τις ενεργειακές αντιφάσεις της Γερμανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα ρίχνουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη των SMRs.

Ο Λαγκούνα βλέπει την κατάσταση ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη Γερμανία, αφού η χώρα πέρασε χρόνια για τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 62% της δημόσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraunhofer. «Δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την ενεργειακή πείνα των επόμενων ετών μόνο με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα, και σίγουρα όχι με κλιματικά ουδέτερο τρόπο» κατέληξε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-10 13:42:00

Back to top button