Κόσμος

Γερμανία: Ο πρώτος αφρικανός βουλευτής αποσύρεται λόγω ρατσιστικής βίας

Ο πρώτος αφρικανικής καταγωγής βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, λίγες εβδομάδες αφότου αποκάλυψε τα μηνύματα μίσους, συμπεριλαμβανομένων ρατσιστικών προσβολών και απειλών για τη ζωή του, που έλαβαν ο ίδιος και το επιτελείο του.

Οπως γράφει ο Guardian,ο 62χρονος Καραμπά Ντιαμπί, ο οποίος μπήκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο το 2013, ανέφερε ότι θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και να κάνει χώρο για νεότερους πολιτικούς.

Και πρόσθεσε ότι οι ρατσιστικές προσβολές και οι απειλές κατά της ζωής του «δεν ήταν οι κύριοι λόγοι» για την απόφασή του, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπέκυπτε σε απειλές. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται ευρέως ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.

Σε συνεντεύξεις του, ο Ντιαμπί έχει μιλήσει για μια ολοένα και πιο εχθρική διάθεση στο Κοινοβούλιο και την κοινωνία, κατηγορώντας την είσοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού AfD το 2017 στην Μπούντεσταγκ.

«Από το 2017, οι τόνοι στο γερμανικό Κοινοβούλιο έχουν ανέβει», είπε στο podcast Berlin Playbook, του ειδησεογραφικού περιοδικού Politico. «Ακούμε επιθετικές ομιλίες από συναδέλφους του AfD. Ακούμε υποτιμητικά και προσβλητικά λόγια σε αυτές τις ομιλίες. Αυτή είναι πραγματικά μια εντελώς νέα κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ 2013 και 2017. Αυτό το επιθετικό στιλ ομιλίας είναι γόνιμο έδαφος για τη βία και την επιθετικότητα στους δρόμους».

Ο Ντιαμπί, που ανήκει τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μπήκε στη Βουλή μαζί με τον Τσαρλς Μ. Χούμπερ, ο οποίος ήταν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών για μία μόνο κοινοβουλευτική περίοδο. Ηταν οι πρώτοι μαύροι βουλευτές του και η είσοδός τους χαιρετίστηκε ως πρωτοποριακή και ιστορική από τους υπερασπιστές των ίσων δικαιωμάτων.

Ο Ντιαμπί, ο οποίος έχει διδακτορικό στη Χημεία, γεννήθηκε στη Σενεγάλη και μετακόμισε στην τότε Ανατολική Γερμανία το 1985.

Αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα ρατσιστική βία τα τελευταία χρόνια. Το εκλογικό γραφείο του, στο Χάλε της Σαξονίας, έχει γίνει στόχος εμπρησμού αλλά και πυροβολισμών. Κάποια μέλη του προσωπικού του αντιμετώπισαν προσπάθειες εκβιασμού για να σταματήσουν να εργάζονται για λογαριασμό του, ενώ έχουν δεχθεί και απειλές, είπε ο ίδιος ο Ντιαμπί.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισα πολλές απειλές για τη ζωή μου. Αυτό έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια», είπε. «Το μίσος που σπέρνει καθημερινά το AfD με το μισανθρωπικό του αφήγημα αντανακλάται σε έμπρακτη ψυχολογική και σωματική βία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κοινωνίας μας. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Γράφοντας σε συναδέλφους του κόμματος του, την Τρίτη 2 Ιουλίου, ο Ντιαμπί υποσχέθηκε να παραμείνει ενεργός στο SPD, ειδικά τους 15 μήνες μέχρι τις εκλογές, λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις και σκληρή δουλειά».

Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, ανυπομονώ να έχω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου στο σπίτι μας».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 13:03:40

Back to top button