Γερμανία: «Δοκιμαστικές» επισκέψεις σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους;
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων ασύλου για να επιτρέψει σε σύρους πρόσφυγες να κάνουν ένα προσωρινό ταξίδι στην πατρίδα τους, ώστε να αξιολογήσουν αν είναι ένα ασφαλές και βιώσιμο μέρος για να επιστρέψουν, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ.
Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε πως το μέτρο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να «δουν με τα μάτια τους αν τα σπίτια τους παραμένουν άθικτα, αν τα μέλη της οικογένειάς τους είναι ακόμα ζωντανά –εφόσον έχουν καιρό να επικοινωνήσουν μαζί τους– και ασφαλή στη σημερινή Συρία».
Το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, εξετάζουν «ρεαλιστικούς τρόπους» ώστε οι πρόσφυγες να κάνουν ένα διερευνητικό ταξίδι στη Συρία και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Συρία κινδυνεύουν με άρση του καθεστώτος τους ως προστατευόμενοι κάτοχοι ασύλου στη Γερμανία, εκτός αν η επίσκεψή τους είναι «ηθικά επιβεβλημένη» – σε περιπτώσεις, δηλαδή, όπως μια κηδεία ή σοβαρή ασθένεια συγγενικού τους προσώπου.
Η Γερμανία δέχτηκε περισσότερους σύρους υπηκόους από οποιαδήποτε άλλη Δυτική χώρα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011: 975.061 Σύροι ήταν επισήμως καταγεγραμμένοι στη χώρα στα τέλη του 2024. Πάνω από το 60% από αυτούς έχουν βρει εργασία και αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να επιστρέψουν και στην ανησυχία τους για το αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να τους προσφέρει ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον.
Συντηρητικοί γερμανοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή των κανονισμών θα ανοίξει την πόρτα στην κατάχρηση του γερμανικού συστήματος ασύλου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Χοακίμ Χέρμαν, στέλεχος του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU), δηλώνει ότι «η απόφαση για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στη Συρία που αφορούν το καθεστώς προστασίας των προσφύγων πρέπει να παραμείνει στις γερμανικές αρχές».
Λέει ότι φοβάται πως ο απερχόμενος κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο δίνει την αίσθηση ότι οι Σύροι «μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους αν τους αρέσουν τα πράγματα στην πατρίδα τους ή όχι». Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να αναστείλουν την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, εν αναμονή της επανεξέτασης της κατάστασης στη Συρία.
Ωστόσο η Φέιζερ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ακόμα και αν θεωρηθεί ότι η Συρία έχει σταθεροποιηθεί και οι Σύροι χάσουν το καθεστώς προστασίας τους, «σε όποιον είναι κοινωνικά ενσωματωμένος, εργάζεται, έχει μάθει γερμανικά και έχει βρει ένα νέο σπίτι εδώ, θα πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει στη Γερμανία».
Η μετανάστευση είναι ένα από τα κομβικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, ο οποίος αντιμάχεται την αυξανόμενη υποστήριξη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), έσπευσε να καλέσει τους Σύρους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λέγοντας ότι όσοι δεν έχουν απασχόληση «μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν».
Σε ένα τρικ εντυπωσιασμού της καμπάνιας του για τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, το AfD, που έχει δεσμευτεί για «αντίστροφη μετανάστευση» στο μανιφέστο του, μοίρασε αυτή την εβδομάδα «εισιτήρια απέλασης» στη νοτιοδυτική πόλη της Καρλσρούης, με τη μορφή πλαστών καρτών επιβίβασης για μια πτήση μονής διαδρομής προς «την ασφαλή χώρα προέλευσης» των σύρων μεταναστών.
Οικονομολόγοι και επιχειρηματικές ομοσπονδίες προειδοποιούν ότι μια πιθανή μαζική έξοδος Σύρων θα μπορούσε να πλήξει τη γερμανική οικονομία, καθώς αποτελούν πλέον σημαντική εργατική δεξαμενή στους τομείς της υγείας και της βιομηχανίας: 80.000 Σύροι απασχολούνται σε περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν ειδικευμένους εργάτες.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 10:31:00