Πολιτική

Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα

Η καλή συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα με την Τουρκία επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025. 

Ενημέρωσε, επίσης, ότι, οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε, δε, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβούλιο και τον συντονισμό όλων τις αναγκαίων ενεργειών.

«Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», τόνισε.

Μεγαλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό

Κατά την συνάντηση των δύο ηγετών «επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν «στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις».

«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μία περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα την επόμενη διετία

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα την επόμενη διετία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκλεγμένο μέλος σχεδόν με ομοφωνία από όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επανέλθει, όπως προβλεπόταν, στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ιδέα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, της επιβολής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιορισμού των αιματηρών συνεπειών όλων των πολέμων» κατέληξε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 10:51:00

Back to top button