Πολιτική

Γεραπετρίτης στο Al Jazzeera: Πρέπει να αποφευχθεί η εισβολή στη Ράφα

Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης  στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera, με επίκεντρο τη κρίση στη Μέση Ανατολή, που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Ισραήλ, μιλώντας για «δυσανάλογη άμυνα», και υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος», τονίζοντας ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.

«Όταν είσαι σύμμαχος πρέπει να είσαι ανοικτός και ειλικρινής. Το βασικό σημείο είναι το ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε είδος εισβολής στη Ράφα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στη Ράφα, είναι μια πολυπληθής περιοχή, και οποιοδήποτε είδος εισβολής θα μπορούσε να προκαλέσει μια δραματική ανθρωπιστική κρίση την οποία πρέπει να αποφύγουμε.

Η συμβουλή μας είναι λοιπόν να αποφευχθεί με κάθε δυνατό μέσο», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση στη Ράφα από την οποία δεν υποχωρεί το Τελ Αβίβ υποστηρίζοντας ότι εκεί κρύβονται δυνάμεις της Χαμάς.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται αυστηρά σε αρχές και ότι για τη Μέση Ανατολή ισχύουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια με αυτά που ισχύουν για την Ουκρανία, ή για την Υποσαχάρια Αφρική ή για οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση.

«Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόζουμε πλήρως το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζουμε πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχουμε κοινά κριτήρια. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφή επιθετικότητας και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει επιθετικότητα που προέρχεται από διάφορους απολυταρχικούς παράγοντες.

Και δεύτερον πρέπει να τονίσουμε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και η ομηρεία ανθρώπων ως μορφή πίεσης.

Δυσανάλογη η άμυνα του Ισραήλ

Για τις ενέργειες του Ισραήλ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει λόγο για «δυσανάλογη άμυνα», υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος και λέει ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.

«Προφανώς όταν η άλλη πλευρά σε ένα πόλεμο χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες είναι πολύ δύσκολο να αμυνθείς αλλά από την άλλη αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν κάθε είδους ανθρώπινες απώλειες», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε ακόμα ότι στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. πρόκειται να κληθεί ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του και τονίζει ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών σχετικά με το ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος χώρος για διπλωματία.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-06 16:56:00

Back to top button