Ελλάδα

Γενική επιφυλακή για τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές των Κυκλάδων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παραμένει έντονη στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει τουλάχιστον οκτώ δονήσεις μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ και δεκάδες άλλους μικρότερους σεισμούς. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους.

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, μέχρι στιγμής, σεισμός καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό στις 14.55 της Κυριακής. Είχε μέγεθος 4.6 ρίχτερ, με επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Στις 7 το βράδυ της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.


Κλειστά σχολεία σε 4 νησιά

Το μεσημέρι συνεδρίασαν εκ νέου πη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:


1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.

2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).


3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει: – να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. – να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. – να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. – να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες). – να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. – να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Γενική επιφυλακή

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το Σάββατο μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ την Κυριακή έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Για τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ στήθηκαν στη Σαντορίνη κάποιες σκηνές και κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για προετοιμασίες σεισμού…

Γεωδυναμικό: Δεν μπορούμε να καθυσηχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η περιοχή όπου λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Ολα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα», είπε ο κ.Καραστάθης.

Τη Δευτέρα αναμένεται να εγκαταστήσουν δύο επιπλέον σταθμοί στην Αμοργό και την Ανάφη, προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας.

Αυξημένο επίπεδο σεισμικού κινδύνου

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι το επίπεδο σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με τις προηγούμενες 48 ώρες λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας και της μετατόπισης των επικέντρων προς τα βορειοανατολικά. Ο ίδιος διευκρίνισε, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί.

 Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε την Κυριακή στο ΕΡΤNews εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.

«Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο ο καθηγητής εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Συστάσεις του Foreign Office για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε τις οδηγίες που αφορούν τα ταξίδια προς την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Το Foreign Office συνιστά στους βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-02 18:30:00

Back to top button