Οικονομία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και BlackLight φέρνουν το πρόγραμμα Μαθαίνω χωρις να βλέπω σε σχολεία της Κρήτης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την BlackLight, την κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τυφλά άτομα, για την υλοποίηση του προγράμματος Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω σε σχολεία της Κρήτης.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ως βασικό σκοπό την εξοικείωση τυφλών ατόμων ειδικότερα των παιδιών με την τυφλότητα, την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των φαινομένων σχολικού αποκλεισμού παιδιών με αναπηρία.

Πρόκειται για ένα πολυαισθητηριακό βιωματικό εργαστήριο για παιδιά κάθε σχολικής βαθμίδας, όπου οι μαθητές, μεταξύ άλλων, μπαίνουν στη θέση ενός τυφλού ατόμου φορώντας μάσκες σκίασης με τις οποίες καλούνται να κινηθούν, να επικοινωνήσουν, να παίξουν και να μάθουν.

Με αυτή την αντιστροφή ρόλων, τα παιδιά αναπτύσσουν την ενσυναίσθησή τους, καλλιεργούν τη συμμετοχικότητα και τη δημιουργικότητά τους και αναπτύσσουν την έννοια της αλληλεγγύης και την κριτική τους σκέψη. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι 2.000 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία του Νομού Ηρακλείου να αναπτύξουν κουλτούρα κατανόησης και αποδοχής στην τυφλότητα και τη διαφορετικότητα, μέσα από το παιχνίδι και βιωματικές δράσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, καθιερώθηκε το 1969 από τον ΟΗΕ ως ημέρα ευαισθητοποίησης για την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία. Το λευκό μπαστούνι είναι σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας, γιατί επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία όρασης να κινούνται με ασφάλεια και να αισθάνονται αυτοπεποίθηση στον δημόσιο χώρο.

Από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης Δανάη Καλαντίδη, δήλωσε: «Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με τη BlackLight σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Μέσα από το Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω θέλουμε να συμβάλουμε στην προώθηση της ένταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Κρήτη αλλά και στην καλλιέργεια μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου η κατανόηση και η στήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης θα είναι αυτονόητες αξίες».

Από την πλευρά της BlackLight, η διευθύνουσα σύμβουλος, Χρυσέλλα Λαγαρία, σημείωσε: «Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού στην Κρήτη, θα ανοίξει νέους δρόμους για την ενσωμάτωση των τυφλών παιδιών στα σχολεία της περιφέρειας, εξοικειώνοντας παράλληλα τη νέα γενιά με την αναπηρία. Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πολύτιμη υποστήριξή του».

To άρθρο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και BlackLight φέρνουν το πρόγραμμα Μαθαίνω χωρις να βλέπω σε σχολεία της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 10:19:00

Back to top button