Οικονομία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 20,1% στα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη τα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο του 2024. 

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 20,1% κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024 και ανήλθαν στα € 65,7 εκατ. (εκ των οποίων € 54,9 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες). Η λειτουργική κερδοφορία (adj.EBITDA) αυξήθηκε κατά 7,5% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα € 269,1 εκατ. (εκ των οποίων 172,2 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), ενισχυμένη από τους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 17,8% έναντι 15,6% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το Α’ Εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε € 1.515,2 εκατ. (εκ των οποίων € 1.362,8 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) έναντι € 1.604,3 εκατ., κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από τον τομέα θερμικής ενέργειας. 

Ορόσημο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Ομίλου και της υλοποίησης της στρατηγικής του να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Ομιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσει η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 20.06.2024 με την εταιρεία ABU DHABI FUTURE ENERGY PJSC – MASDAR, για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής  (36,59%) που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η αξία της Συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α. ήτοι “Non-core assets”) έναντι τιμήματος € 67,5 εκατ. περίπου. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας. 

Εντός της τρέχουσας περιόδου ο Ομιλος, παραμένοντας προσηλωμένος στην εκτέλεση του επενδυτικού του πλάνου, προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των € 5,0 δισ.. Για την Αττική Οδό συγκεκριμένα αναμένεται η έναρξη της περιόδου παραχώρησης το επόμενο διάστημα όπου πλέον θα συνεισφέρει σημαντικά, επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα έσοδα για μακροπρόθεσμο διάστημα. Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό. Τέλος, εντός του Α’ Εξαμήνου 2024 ο Ομιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός Ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (ο μεγαλύτερος υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη) με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Αναφορικά με τις αμέσως επόμενες περιόδους και όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Ομιλος αναμένει ενίσχυση των μεγεθών του λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων του χαρτοφυλακίου που ολοκληρώνονται (έναρξη παραχώρησης Αττικής Οδού και Εγνατίας Οδού, Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή). Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθούν τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα συμβατικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τα ταμειακά διαθέσιμα (€ 1,1 δισ. την 30.06.2024) θα αυξηθούν κατά € 864 εκατ., ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους € 1,1 δισ..  

Παράλληλα, ο Ομιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8-10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά διαθέτοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει και της δυνατότητάς του να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.

Χρηματοοικονομικές επιδόσεις Α’ Εξαμήνου 2024

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Ομιλος ενίσχυσε τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας, σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμανσης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ και της υγειούς κερδοφορίας του κατασκευαστικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό. Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του – παρά τα χαμηλότερα έσοδα λόγω του χρονισμού στην εκτέλεση των έργων – ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε € 5,0 δισ.. Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Τέλος, στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με τις ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες , οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 45,4%. 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-26 22:02:20

Back to top button