Κόσμος

Γαλλία: Συγκλονιστική κατάθεση της Πελικό στη δίκη των βιαστών της

Η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα την οποία ο σύζυγός της τη νάρκωνε, τη βίαζε και φώναζε και άλλους να τη βιάσουν κατέθεσε στο δικαστήριο της Αβινιόν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Εξέπεμψε και ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Οι βιασθείσες δεν πρέπει να ντρέπονται, πρέπει να καταγγέλλουν τους βιαστές τους. Θέλω όλες τους να πουν στον εαυτό τους ότι εφ’ όσον το έκανε η κυρία Πελικό, μπορώ να το κάνω και εγώ». Απ’ όσα κατέθεσε ειδική μνεία αξίζει η αναφορά στο προφίλ του βιαστή.

Είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είδε  διάφορες συζύγους, μητέρες και αδερφές των κατηγορουμένων να παίρνουν θέση για την υπόθεση και να δηλώνουν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν… εξαιρετικοί άνδρες. «Ενας βιαστής δεν είναι απλώς κάποιος τύπος που συναντάς σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Μπορεί επίσης να βρεθεί στην οικογένεια, ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους».

Η Πελικό ομολόγησε ότι τα τραύματά της είναι βαθιά, ότι η ίδια νιώθει «εντελώς κατεστραμμένη» και ότι δε ξέρει αν της φθάνει η υπόλοιπη ζωή της για να κατανοήσει εις βάθος ό,τι υπέστη. Αναφερόμενη στον πρώην σύζυγό της, τον οποίο αποκάλεσε κύριο Πελικό, είπε: «Μακάρι να μπορούσα να τον αποκαλώ ακόμα Ντομινίκ. Ζήσαμε μαζί 50 χρόνια, ήμουν μια ευτυχισμένη, γεμάτη γυναίκα». Και απευθυνόμενη σε εκείνον: «Ησουν στοργικός σύζυγος, ποτέ δεν σε αμφισβήτησα, μοιραστήκαμε χαρές και λύπες». Η Πελικό υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2021.

Ο πρώην σύζυγός της παραδέχθηκε ότι ψάρευε άντρες στο web για να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ εκείνη βρισκόταν υπό την επήρεια βαρέων ηρεμιστικών και υπνωτικών, σκευάσματα που της χορηγούσε δολίως ο ίδιος μεταξύ 2010 και 2020. «Προσπάθησα να καταλάβω πώς αυτός ο άντρας, που για μένα ήταν τέλειος, μπόρεσε και το έκανε αυτό. Πώς μπορεί να με πρόδωσε σε τέτοιον βαθμό; Πώς μπόρεσε να βάλει όλους αυτούς τους ξένους μέσα στην κρεβατοκάμαρά μας; Θέλω να του πω: πάντα προσπαθούσα να σε σηκώσω ψηλότερα, προς το φως, όμως εσύ διάλεξες τα σκοτεινότερα βάθη της ανθρώπινης φύσης».

Η Πελικό ανέφερε ότι στα γεύματα που της σερβίριζε, με φροντίδα υποτίθεται, ο άντρας της, ο ίδιος έβαζε και τα βαριά ναρκωτικά χάπια. Είπε ότι όταν ξυπνούσε το επόμενο πρωί ένιωθε ιδιαίτερα κουρασμένη και ότι είχε αρχίσει να έχει γυναικολογικά προβλήματα. Αλλά δεν υποπτεύθηκε τίποτε. Σε ό,τι αφορά την καθημερινή παρουσία της στη δίκη και την συνακόλουθη έκθεσή της στα media είπε: «Για αυτό έρχομαι εδώ κάθε μέρα και ας ακούω φρικώδη πράγματα. Δεν μετανιώνω που ζήτησα ανοιχτή διαδικασία. Το έκανα επειδή αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ». Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους βιασμούς του κατηγορητηρίου είχαν βιντεοσκοπηθεί.

Για τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους οι συνήγοροι έχουν επιλέξει πραγματικά ηλίθια υπερασπιστική γραμμή: τους δασκάλεψαν να λένε ότι δεν βίασαν την Πελικό , διότι δεν κατάλαβαν ότι ήταν αναίσθητη, συνεπώς δεν ήξεραν ότι τη βίαζαν… Κάποιοι, οι πιο θρασείς, ισχυρίστηκαν ότι η Πελικό υποδυόταν τη ναρκωμένη, άρα συμμετείχε στον βιασμό οικειοθελώς. Τους διέκοψε οργισμένη: «Αυτοί οι άνδρες ήρθαν να με βιάσουν» είπε απευθυνόμενη στην έδρα. «Αυτό που ακούω σε αυτήν την αίθουσα είναι τόσο ταπεινωτικό, τόσο εξωφρενικό»…

Η δίκη έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον στη Γαλλία, όπου Πελικό έχει γίνει φεμινιστική φιγούρα επειδή παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία και ζήτησε ανοιχτή διαδικασία. Η νομική ομάδα της λέει ότι η ανοιχτή δίκη επιστρέφει την ντροπή στους κατηγορουμένους. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο έγιναν πορείες υποστήριξης της Πελικό σε πολλές γαλλικές πόλεις. Η δίκη ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου. Παρά τις καθημερινές ακροάσεις, βρίσκεται στα μισά του δρόμου λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων. Η ετυμηγορία αναμένεται περί το τέλος του έτους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 20:15:00

Back to top button