Κόσμος

Γαλλία: Ρεκόρ Εμανουέλ Μακρόν και Μισέλ Μπαρνιέ στην… αντιδημοφιλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός του Μισέλ Μπαρνιέ σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Ο πρώτος συγκεντρώνει μόνο 25% θετικών γνωμών και ο δεύτερος 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση Odoxa-Mascaret.

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας καλός πρόεδρος, που αποτελεί ρεκόρ αντιδημοφιλίας επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο και είκοσι τοπικές εφημερίδες.

Το 39% θεωρεί ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ένας καλός πρωθυπουργός, πολύ χαμηλή επίδοση σε σχέση με τους προκατόχους του κατά το πρώτο χρονικό διάστημα στο πόστο (55% για τον Εντουάρ Φιλίπ τον Μάιο 2017, 40% για τον Ζαν Καστέξ τον Σεπτέμβριο 2020, 43% για την Ελιζαμπέτ Μπορν τον Μάιο 2022 και 48% για τον Γκαμπριέλ Ατάλ τον Ιανουάριο 2024).

«Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι προσωπικό» σε ό,τι αφορά τον Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Οι Γάλλοι των εκτιμούν ως άνθρωπο», αλλά δεν θεωρούν ότι διαθέτει πραγματική εξουσία: το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «την Γαλλία θα την κυβερνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν» και μόνο το 38% θεωρεί ότι τον ρόλο αυτόν θα τον παίξει ο πρωθυπουργός.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, της δεξιότερης κυβέρνησης από το 2017 και την ανάληψη της προεδρίας από τον Μακρόν.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 12:25:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button