Οικονομία

Γαλλία: Ο μαύρος οικονομικός υπολογισμός της πρώτης εβδομάδας μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών – Ανησυχία για αύριο

Με αγωνία αναμένουν οι επενδυτές την αντίδραση των αγορών, ειδικά της Γαλλίας, αύριο, Δευτέρα 17 Ιουνίου μετά από μία “μαύρη” εβδομάδα που ακολούθησε την συντριβή του κόμματος του προέδρου Μακρόν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, μετά την ήττα του προέδρου της Γαλλίας, Μακρόν, και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αυξήθηκαν πιο έντονα από το 2011, ενώ δηλαδή σοβούσε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Παράλληλα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έπεσαν κατά 12% – 15%.

Η χρηματιστηριακή αγορά συνολικά υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά της εδώ και δύο και πλέον χρόνια. Το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν δίνει στην Ευρώπη και πάλι εφιάλτες για το Brexit, επισημαίνει η Handelsblatt.

Η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία προκαλεί διαρκή αβεβαιότητα στους επενδυτές. Μόλις την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νέες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Αντέδρασε στην κακή επίδοση της συμμαχίας του στις ευρωεκλογές. Οι αγορές βρίσκονται πλέον σε αναταραχή.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι αν το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National – RN) έρθει στην εξουσία, το ήδη υψηλό επίπεδο χρέους της Γαλλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το RN υπό τη Μαρίν Λεπέν ζητά, μεταξύ άλλων, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μια πιο προστατευτική οικονομική πολιτική. Οι ανησυχίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην αγορά ομολόγων.

Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα δεκαετή γαλλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Αυτό δεν ακούγεται πολύ στην αρχή. Αλλά είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από την κρίση του ευρώ το 2011.

Το ασφάλιστρο κινδύνου είναι το ασφάλιστρο απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται οι ασφαλέστεροι έντοκοι τίτλοι στην ευρωζώνη.

Το ασφάλιστρο κινδύνου σε υψηλό επταετίας

Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι ελαφρώς την Παρασκευή. Με τη σειρά της, η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,11%. Ωστόσο, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ακόμη πιο έντονα. Ως αποτέλεσμα, το ασφάλιστρο κινδύνου αυξήθηκε στις 0,77 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

Οι ανησυχίες έχουν εξαπλωθεί και στις άλλες χώρες του ευρώ. Τα ασφάλιστρα απόδοσης των δεκαετών ισπανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 0,2 έως 0,92 ποσοστιαίες μονάδες από τη Δευτέρα, ενώ εκείνα της Ιταλίας, η οποία είναι ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, έχουν αυξηθεί κατά 0,24 έως 1,57 ποσοστιαίες μονάδες. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire) έχει ήδη προειδοποιήσει για οικονομική κρίση στη Γαλλία σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά. Για παράδειγμα, ο Μαρκ Ντάουνινγκ (Mark Dowding), επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Blue Bay Asset Management, υποθέτει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου θα σταθεροποιηθεί στις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν το RN κερδίσει, ο Dowding αναμένει ότι θα αυξηθεί στις 0,85 ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

Ο Peter Goves, επικεφαλής της έρευνας για τα κρατικά ομόλογα των βιομηχανικών χωρών στην MFS Investment Management, αναφέρει επίσης: “Η Γαλλία εξακολουθεί να είναι ένας οφειλέτης με υψηλή αξιολόγηση, με ισχυρούς θεσμούς και έναν φιλικό προς την ΕΕ αρχηγό κράτους”. Πιστεύει επίσης ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει “ρητορική κατά του ευρώ” ακόμη και από το RN μιλάει εναντίον μιας μαζικής αύξησης των spreads.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι αισθητή και στο γαλλικό χρηματιστήριο. Ο κορυφαίος δείκτης της Γαλλίας, ο CAC 40, έχει υποχωρήσει περισσότερο από έξι τοις εκατό από τη Δευτέρα και κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του από τον Μάρτιο του 2022, υπολειπόμενος σημαντικά του DAX, ο οποίος υποχωρούσε “μόνο” τρία τοις εκατό στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Μεγάλες απώλειες για τις γαλλικές τραπεζικές μετοχές 

Οι γαλλικές τράπεζες δέχθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις. Οι τιμές των μετοχών της Crédit Agricole, της BNP Paribas και της Société Générale έχασαν μεταξύ 12% και 15% της αξίας τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Μαρκ Ντέκερ (Marc Decker), συν-επικεφαλής μετοχών της ιδιωτικής τράπεζας Quintet, στην οποία ανήκει και η γερμανική Merck Finck, εξηγεί αυτό ως εξής: “Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν πολλά γαλλικά κρατικά ομόλογα. Επομένως, τα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου αντικατοπτρίζονται στους ισολογισμούς τους”.

Συνολικά, ωστόσο, ο Decker δεν είναι τόσο επιφυλακτικός για τις γαλλικές μετοχές και εξηγεί: “Οι εταιρείες είναι τοποθετημένες σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιο σημαντική γι’ αυτές από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία”. Παρ’ όλα αυτά, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ένας “ανώμαλος δρόμος”, αν και θα μπορούσαν να προκύψουν και πάλι ευκαιρίες αγοράς.

To άρθρο Γαλλία: Ο μαύρος οικονομικός υπολογισμός της πρώτης εβδομάδας μετά την κήρυξη πρόωρων εκλογών – Ανησυχία για αύριο δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 06:00:00

Back to top button