Κόσμος

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς σε όλη τη χώρα – Επεισόδια και συλλήψεις σε Παρίσι και Ρεν

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι προσκείμενοι στην Αριστερά βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Ρεν, του Παρισιού και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανόδου της Ακρας Δεξιάς, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να συγκρουστούν με αστυνομικές δυνάμεις.

Στη Ρεν η αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που προκάλεσαν επεισόδια, καθώς και σε τουλάχιστον μία σύλληψη.

Ανάλογη υπήρξε η αντίδραση της αστυνομίας και στο Παρίσι, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να βανδαλίσουν μια στάση λεωφορείου.

Οι διαδηλωτές, κινητοποιημένοι από εργατικά συνδικάτα, φοιτητικές ομάδες και ΜΚΟ, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην ανατολική πλευρά του Παρισιού, και στη συνέχεια πoρεύτηκαν με κατεύθυνση την Πλατεία Βαστίλης, φέροντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία για όλους, Ισότητα για όλους και Αδελφότητα με όλους».

Να σημειωθεί ότι, ενόψει του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών της 30ής Ιουνίου, οι εθνικιστικοί σχηματισμοί εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ένα 30%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον νέο αριστερόστροφο συνασπισμό. Οσο για το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μαρόν, εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 18%.

«Υπάρχει ανάγκη για μια δημοκρατική και κοινωνική ανάταση. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ακροδεξιά θα έρθει στην εξουσία» ανακοίνωσαν τα γαλλικά συνδικάτα την Παρασκευή, προσθέτοντας: «Η χώρα μας και η δημοκρατία μας διατρέχουν κίνδυνο».

Αντιακροδεξιές διαδηλώσεις έγιναν και σε πόλεις όπως η Μασαλία, η Τουλούζ και η Λυών, ενώ στη Νίκαια ακούστηκαν και συνθήματα κατά του Μακρόν, με τους συμμετέχοντες να καταλαμβάνουν τη λεωφόρο  Jean Médecin, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης της γαλλικής Ριβιέρας. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, 21.000 άνδρες της κινητοποιήθηκαν για τη διατήρηση της τάξης, έχοντας απέναντί τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 11:09:28

Back to top button