Κόσμος

Γαλλία: Για (πολύ) δεξιά ατζέντα κατηγορείται ο νέος υπουργός Εσωτερικών

Ο νέος γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρετεγιό, υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τάξη» καταπολεμώντας το έγκλημα και τη μετανάστευση, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι με τον διορισμό του η νέα κυβέρνηση κλίνει υπερβολικά προς την «αντιδραστική Δεξιά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ –που σχηματίστηκε  περισσότερους από δύο μήνες μετά το ξέσπασμα μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης στη χώρα– ο Ρετεγιό είπε: «Ο γαλλικός λαός επιζητά περισσότερη τάξη, τόσο στους δρόμους όσο και στα σύνορα». Υποσχέθηκε να «πει την αλήθεια» για την «αυξανόμενη βία» στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι «η βαρβαρότητα είναι πλέον καθημερινό γεγονός».

Καθολικός συντηρητικός πολιτικός, που για χρόνια ήταν γερουσιαστής στη σκληροπυρηνική πτέρυγα του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί, ο Ρετεγιό έχει γίνει το σύμβολο της εμφανούς στροφής της νέας κυβέρνησης προς τα δεξιά.

Ο 63χρονος υπουργός είναι κοινωνικά συντηρητικός και υπερασπιστής του νόμου και της τάξης, αυτοαποκαλείται «αμετανόητα δεξιός» και το 2013 συμμετείχε σε διαδηλώσεις στους δρόμους της Γαλλίας κατά του γάμου μεταξύ ομοφύλων, μαζί με αρκετούς άλλους δεξιούς πολιτικούς που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Φέτος καταψήφισε την ένταξη του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα. Το 2021 είχε αντιταχθεί σε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρακτικών «μετατροπής», που επιδιώκουν την καταστολή ή τη «θεραπεία» του σεξουαλικού προσανατολισμού των ομοφυλόφιλων.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των αναταραχών με αφορμή τον θάνατο ενός εφήβου αλγερινής καταγωγής σε αστυνομικό έλεγχο, ο Ρετεγιό δέχθηκε επικρίσεις όταν είπε πως υπήρχε μια μορφή «οπισθοδρόμησης στις εθνικές καταγωγές» των διαδηλωτών στους δρόμους της χώρας.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορέ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι «η πιο δεξιά» στη Γαλλία από τότε που ξεκίνησε η Πέμπτη Δημοκρατία, το 1958. «Ο διορισμός του Μπρουνό Ρετεγιό στο υπουργείο Εσωτερικών είναι το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της μετάλλαξης – η αντιδραστική Δεξιά αναλαμβάνει την εξουσία» πρόσθεσε. Ο Λουντοβίκ Μεντές, κεντρώος βουλευτής, είπε στο BFMTV ότι αυτός ο διορισμός ήταν «η επιστροφή της παλιάς γαλλικής Δεξιάς».

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Ιούνιο έδωσαν στα συνασπισμένα κόμματα της Αριστεράς τη νίκη αλλά όχι και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο γάλλος πρόεδρος στράφηκε τότε προς τα δεξιά, διορίζοντας τον Μπαρνιέ –του οποίου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν λιγότερες από 50 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών– για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που αποτελείται από δεξιούς και κεντρώους.

Ο Ρετεγιό έχει ζητήσει εδώ και καιρό αυστηρότερες πολιτικές για τη μετανάστευση. Ως γερουσιαστής πίεσε πέρυσι για τα πιο σκληρά μέτρα στον τελευταίο μεταναστευτικό νόμο του Μακρόν. Τα μέτρα, που περιλάμβαναν τον περιορισμό της πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα και την εισαγωγή ποσοστώσεων μετανάστευσης, ήταν τόσο αυστηρά ώστε η Μαρίν Λεπέν να ισχυριστεί ότι ο νόμος αυτός είναι μια «ιδεολογική νίκη» της αντιμεταναστευτικής πλατφόρμας της.

Στη συνέχεια, βέβαια, το Συνταγματικό Συμβούλιο αφαίρεσε πολλά από τα μέτρα που έκρινε ως αντισυνταγματικά, ενώ δεν είναι σαφές αν ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα επιχειρήσει να τα επαναφέρει. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είπε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ακούσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων «του πρώτου γύρου των εκλογών» – δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι αναφέρεται στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Το ακροδεξιό κόμμα γνωρίζει ότι είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην επιβίωση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, καθώς η Αριστερά σχεδιάζει να φέρει ψηφοφορία δυσπιστίας στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Αλλά η Αριστερά δεν διαθέτει τις απαραίτητες έδρες για να ρίξει την κυβέρνηση και «χρειάζεται» τις ψήφους του κόμματος της Λεπέν.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του ο Μπαρνιέ προέτρεψε τους υπουργούς του να επιδείξουν «σεβασμό προς όλους τους συμπολίτες μας και προς όλα τα πολιτικά κόμματα» και να «ακούν τους πάντες». Παράλληλα, τους τόνισε: «Καμία έπαρση εκ μέρους σας, παρακαλώ».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 15:00:09

Back to top button