Κόσμος

Γαλλία: Βίαιες μαθητικές διαδηλώσεις – 440 συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες

Πάνω από 440 μαθητές, οι περισσότεροι έφηβοι, συνελήφθησαν στη Γαλλία την Τρίτη, καθώς παιδιά σε όλη τη χώρα απέκλεισαν τα σχολεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέγεθος των τάξεων, την έλλειψη εκπαιδευτικών και τα εξαντλητικά ωράρια.

Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι 400 σχολεία επηρεάστηκαν από διαδηλώσεις ή ταραχές την Τρίτη, από τα περίπου 3.700 σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχουν κλιμακωθεί και εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Την Τρίτη, μαθητές λυκείου στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά της αστυνομίας.


Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, αφού οι διαδηλωτές κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την παρουσία σε δημόσια ιδρύματα διαδηλωτών με μάσκες, καλυμμένο πρόσωπο, κρατώντας πέτρες, και περιμένοντας την επέμβαση των Αρχών επιβολής του νόμου μόνο και μόνο για να τους επιτεθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νούνιεζ, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της Τρίτης σημειώθηκαν επτά περιστατικά κατά τα οποία έριξαν υδροχλωρικό οξύ εναντίον αστυνομικών. Συνολικά, 48 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα.


Συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και αστυνομίας σημειώθηκαν επίσης στο Μπορντό, τη Ρεν και τη Νάντη στη δυτική Γαλλία, καθώς και στη Μασσαλία.

Στο λύκειο Λαμαρτέν, στα βόρεια του Παρισιού, οι μαθητές κρατούσαν πλακάτ διαμαρτυρόμενοι για τα εξαντλητικά ωράριά τους. Σε ένα από αυτά αναγραφόταν: «8 π.μ.–6 μ.μ. Περισσότερες ώρες μαθημάτων από ό,τι ύπνου».


Στο προάστιο Σεν-Σεν-Ντενί του Παρισιού, ο δήμαρχος Μπάλι Μπαγκαγιόκο συμμετείχε σε διαδήλωση εκατοντάδων μαθητών στο Λύκειο Πολ-Ελουάρ.

ΜΑΤ και μαθητές στο λύκειο Πολ Ελουάρ του Σεντ-Ντενί έξω από το Παρίσι, την Τετάρτη – REUTERS/Abdul Saboor

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «απολύτως νόμιμες» και παραπονέθηκε ότι οι περιοχές με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν λιγότερους πόρους από ό,τι οι περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κλιμάκωση των διαδηλώσεων θα ήταν «ανεύθυνη». «Πυροτεχνήματα, πυρκαγιές, βία κοντά σε λύκεια: τίποτα δεν δικαιολογεί την έκθεση σε κίνδυνο των μαθητών, του προσωπικού ή της αστυνομίας», έγραψε στο Χ.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), σχολίασε: «Οι μαθητές λυκείου που διαδηλώνουν είναι ακίνδυνοι. Η κυβέρνηση Λεκορνί διέταξε σκληρή καταστολή. Αυτή η βία είναι ανεύθυνη και έχει σαφές ρατσιστικό υπόβαθρο. Μακριά τα χέρια από τη νεολαία μας. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές του κόμματος, παρεμβαίνετε όπου μπορείτε».

Ο Λεκορνί, απαντώντας στο X, χαρακτήρισε την παρέμβαση του Μελανσόν «ανεύθυνη κλιμάκωση».

«Καθήκον ενός εκλεγμένου αξιωματούχου της Δημοκρατίας είναι να προστατεύει τους νέους και να καλεί σε ηρεμία. Η εκμετάλλευση της οργής τους για κομματικούς σκοπούς είναι λάθος», έγραψε.

Πρόσθεσε ότι η κατηγορία του Μελανσόν για ρατσισμό ήταν «προσβολή».

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την ώρα που τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποιούσαν απεργία για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 54 εκατ. ευρώ. Πολλοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα σταμάτησαν την εργασία τους την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και περίπου το 40% των δασκάλων δημοτικού.

Ο Ριάντ Ράνι, πρόεδρος της Union Syndicale Lycéene (του συνδικάτου των μαθητών λυκείου), είχε καλέσει σε πλήρη αποκλεισμό των γαλλικών λυκείων ως παράλληλη δράση, αλλά προέτρεψε τους διαδηλωτές να «παραμείνουν ειρηνικοί». Ανέφερε ότι η ένωση διαμαρτυρόταν για τη «γενική έλλειψη πόρων, τις υπερπλήρεις αίθουσες διδασκαλίας με 32-35 μαθητές σε ορισμένες περιπτώσεις και την έλλειψη εκπαιδευτικών και προσωπικού».

Είπε ότι μια εγκύκλιος που έστειλαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας στην αστυνομία, ζητώντας της να διατηρήσει τη δημόσια τάξη έξω από τα λύκεια «με αναλογική χρήση βίας», ήταν «απόλυτο σκάνδαλο».

«Μιλάμε για μαθητές ηλικίας 15-18 ετών και η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η αυτόματη και θεσμοθετημένη καταστολή. Είναι απαράδεκτο. Οι μαθητές των λυκείων κινητοποιούνται για να απαιτήσουν πιο δίκαιες και ισότιμες συνθήκες και αντιμετωπίζονται από τα ΜΑΤ», δήλωσε στον Guardian ο Ράνι.

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι καθηγητές και μέλη του σχολικού προσωπικού είχαν σταθεί μπροστά από τους μαθητές για να τους προστατεύσουν από την αστυνομία. «Αυτές είναι οι εικόνες που θα έπρεπε να δείχνετε», είπε ο Ράνι στο BFM TV.

Η Καρολίν Σεβέ, γενική γραμματέας της κύριας συνδικαλιστικής ένωσης εκπαιδευτικών, της Fédération Syndicale Unitaire, η οποία συμμετείχε μαζί με τους διαδηλωτές σε πορεία στο κέντρο του Παρισιού την Τρίτη, δήλωσε ότι κατανοεί την απογοήτευση των μαθητών. «Αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με εμάς. Βρίσκονται σε υπερπλήρεις αίθουσες διδασκαλίας. Μερικές φορές δεν έχουν αρκετούς εκπαιδευτικούς λόγω έλλειψης προσωπικού. Βλέπουν την ίδια πραγματικότητα με εμάς και είναι θυμωμένοι», δήλωσε η Σεβέ.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-30 14:18:00

Back to top button