Κόσμος

Γάζα: Η Χαμάς συμφώνησε σε όρους του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

Ωστόσο, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η Χαμάς έχει συμφωνήσει σε μια διαφορετική πρόταση από αυτή που έχει στείλει το Ισραήλ. Πηγή του CNN Greece μόλις δήλωσε πως το Ισραήλ όντως έλαβε περίπου στις 8 το βράδυ το κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η Χαμάς και το μελετά σε ανώτατο επίπεδο.

Εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς πιθανότατα θα υπάρξει και έκτακτο Υπουργικό αλλά και Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει ακριβώς αυτή η συμφωνία, ενώ δεν υπήρξε και κάποιο άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ για την ανακοίνωση της Χαμάς.

«Δεν μπορεί να το αποδεχθεί το Ισραήλ»

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς δεν έχει εγκριθεί από την πλευρά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει συμφωνηθεί η εκεχειρία στη Γάζα και πρόσθεσε πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια «πιο ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης που περιελάμβανε «ευρεία» πορίσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Αυτό θα φαινόταν να είναι ένα τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χωρίς λεπτομέρειες η πρόταση που έγινε αποδεκτή

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η οργάνωση αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός. Η δήλωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, μια υπό πολιορκία πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον της οποίας το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, η ανακοίνωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, “άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα”.

Η συμφωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου… δείχνει επίθεση

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό ανέφερε ο Λευκός Οίκος με την υποσημείωση ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη «σαφή θέση του για τη Ράφα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις κινήσεις του Ισραήλ στη Ράφα καθώς γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη -πέραν της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης-θα προκαλέσει και σοβαρή κλιμάκωση και θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια μέσω και του επικεφαλής της CIA που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και ημέρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επέμβασης στην Ράφα, όμως με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία.

Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων είναι η καλύτερη λύση.

Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες στη Ράφα

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Σημειώνεται πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας- είναι εγκλωβισμένοι στη Ράφα και τα περίχωρά της. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλα σημεία της επικράτειας για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μια μετακίνηση.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-06 20:06:23

Back to top button