Κόσμος

Βρετανίδα η νεότερη γυναίκα που ανέβηκε και στις 14 κορυφές 8.000 μέτρων και άνω στον κόσμο

Μια 23χρονη Βρετανίδα έγινε η νεότερη γυναίκα που ανέβηκε και στις 14 κορυφές 8.000 μέτρων και άνω στον κόσμο.

Η Αντριάνα Μπράουνλι έφτασε στην κορυφή Σισαπάνγκμα στο Θιβέτ, ύψους 8.027 μέτρων, στις 9 Οκτωβρίου, και έγινε η δεύτερη Βρετανίδα που ολοκλήρωσε αυτό το κατόρθωμα. Αυτό έγινε τρία χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian αφότου η νεαρή Βρετανίδα έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ και αποφάσισε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, ανέφεραν οι Times.

«Άρχισα να κλαίω. Δεν είχα φτάσει ακόμα στην κορυφή, δεν μπορούσα καν να τη δω, αλλά ήξερα ότι θα συμβεί. Χρειάστηκε άλλη μια ώρα μέχρι να φτάσουμε στην απίστευτη κορυφή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μόλις ανατείλει ο ήλιος και είχαμε έναν όμορφο καθαρό ουρανό», είπε ενώ έφτανε στην κορυφή.

«Ήταν η πιο απίστευτη στιγμή. Έκλαψα και πάλι θυμούμενη ότι μόλις είχα ανέβει και στις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων και είχα γράψει ιστορία», πρόσθεσε.

Η Μπράουνλι, η οποία μεγάλωσε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, λέγεται ότι από νωρίς είχε αυτή τη φιλοδοξία ως οκτάχρονη στο δημοτικό σχολείο. «Θα ήθελα να γίνω διάσημη για την αναρρίχηση στο υψηλότερο βουνό του κόσμου … και να είμαι ένα από τα νεότερα κορίτσια που το κάνουν αυτό», έγραψε.

Οι 14 υψηλότερες κορυφές είναι το Έβερεστ, το Κ2, το Kangchenjunga, το Lhotse, το Makalu, το Cho Oyu, το Dhaulagiri I, το Manaslu, το Nanga Parbat, το Annapurna I, το Gasherbrum I, το Broad Peak, το Gasherbrum II και το Shishapangma.

Για την τελευταία της ανάβαση, η Μπράουνλι ανέβηκε χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, καθιστώντας την ακόμη πιο δύσκολη πρόκληση.

«Όλα έχουν να κάνουν με το εσωτερικό κίνητρο για μένα και με το να θέλω να πιέσω το σώμα μου και να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους», δήλωσε.

«Η ορειβασία είναι η διαφυγή μου στη ζωή, με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη και πραγματικά συνδεδεμένη με τον εαυτό μου, οπότε γίνεται εμμονή να ξαναπάω», πρόσθεσε.

«Παράτησα το πανεπιστήμιο και το πτυχίο μου για να ακολουθήσω μια καριέρα στην ορειβασία και θυσίασα φιλίες, την κανονική εφηβική ζωή και πολλά άλλα, αλλά όλα άξιζαν τον κόπο», υπογράμμισε ακόμη.

Λιγότεροι από 100 άνθρωποι έχουν αναρριχηθεί και στις 14 κορυφές, οι οποίες βρίσκονται στα Ιμαλάια και το Καρακορούμ. Ο πρώτος Βρετανός ορειβάτης που το κατάφερε ήταν ο Άλαν Χάινκς το 2005.

Ο Χάινκς δήλωσε στους Times: «Παρακολουθώ την αποφασιστική πρόοδο της Αντριάνα από τότε που την πρωτογνώρισα το 2021. Είναι σπουδαία είδηση να ακούμε ότι ένας άλλος Βρετανός έχει ανέβει και τα 14 οκταχίλιαρα.

«Το να σκαρφαλώσει όλα αυτά τα βουνά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Εγώ χρειάστηκα 17 χρόνια. Κανένα από αυτά τα γιγαντιαία βουνά δεν είναι εύκολο ή ασφαλές και η ίδια έδειξε εξαιρετική αφοσίωση, καθώς και ότι υπέμεινε πολλά βάσανα και κινδύνους για να ολοκληρώσει και τις δύο κορυφές των 8.000 μέτρων».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 13:55:00

Back to top button