Κόσμος

Βρετανία: Το πρώτο σκάνδαλο των Στάρμερ

O Κιρ Στάρμερ έγινε πρωθυπουργός διακηρύσσοντας τις ηθικές προθέσεις του όσον αφορά τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και τη σοβαρή προσωπική στάση στο αξίωμα, είπε δηλαδή στον βρετανικό λαό ότι θα κινηθεί στον αντίποδα των Τόρις και ιδίως του Μπόρις Τζόνσον. Ομως δεν άργησε να εμπλακεί και αυτός σε ένα σκάνδαλο δωροληψίας, με ατιμωτική διάσταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έγραψε η Corriere della Sera μνημονεύοντας ρεπορτάζ των Sunaday Times, ένας πολύ πλούσιος χρηματοδότης των Εργατικών, ο λόρδος Αλι, με προσωπική περιουσία περίπου 250 εκατ. ευρώ, έδωσε στον νέο πρωθυπουργό ρούχα, παπούτσια και γυαλιά (!) αξίας 20.000 ευρώ, δώρα τα οποία ο Στάρμερ «ξέχασε» να δηλώσει, αν και θεσμικώς ήταν υποχρεωμένος να το πράξει.

Ο ανταποκριτής του μιλανέζικου μέσου αναρωτήθηκε το ουσιώδες: «Για ποιον λόγο ο Στάρμερ δεν μπορούσε να ψωνίσει αυτά τα πράγματα με δικά του λεφτά, δεδομένου ότι η περιουσία του υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ;» Ομως, φυσικά, απάντηση δεν πήρε. Ετσι προχώρησε: «Υπάρχουν και άλλα» έγραψε, επίσης επιβαρυντικά για τον Στάρμερ και τη συμβία του.

Τα απαρίθμησε: «Ο Αλι πήρε και πάσο για απρόσκοπτη είσοδο στην Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που δεν συνηθίζεται παρά μόνο για συμβούλους του πρωθυπουργού και για ορισμένους άλλους αξιωματούχους. Μάλιστα, ο λόρδος εκμεταλλεύθηκε την ελεύθερη πρόσβαση και έδωσε και πάρτι στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας».

Επίσης, ο ανταποκριτής μετέδωσε ότι και η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας, η σύζυγος του Στάρμερ, επωφελήθηκε από τη γαλαντομία του Αλι και απεδέχθη ρούχα αξίας 6.000 ευρώ. Η Βικτόρια, συνέχισε ο Ιταλός, έβαλε ένα από αυτά τα «τιμής ένεκεν» δωρηθέντα ρούχα και πήγε να το επιδείξει στο ντεφιλέ της λονδρέζικης Εβδομάδας Μόδας.

Τώρα τα βρετανικά media συγκρίνουν το σκάνδαλο (τσιγκουνιάς;) των Στάρμερ με τα σκάνδαλα του Τζόνσον, τα οποία και τον έριξαν από τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Στάρμερ αμύνεται λέγοντας ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες», ωστόσο αρνείται να αποκλείσει την πιθανότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να δέχεται δώρα…

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 22:18:55

Back to top button