Κόσμος

Βρετανία: Κατρακυλά η δημοτικότητα του Κιρ Στάρμερ – Απογοητευμένοι έξι στους 10 Βρετανούς

Εκατό μέρες συμπληρώνονται την Κυριακή (13/10) από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Κιρ Στάρμερ και οι εντυπώσεις των πολιτών  για την απόδοσή του δεν είναι οι καλύτερες.  

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Yougov οι μισοί ψηφοφόροι των Εργατικών είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση , ενώ τέσσερις στους δέκα Βρετανούς αισθάνονται ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από τις εκλογές.

Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι μετά από τρεις μόλις μήνες στην εξουσία, έξι στους δέκα Βρετανούς (59%) αποδοκιμάζουν τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ μόνο ένας στους έξι τα εγκρίνει (18%).

Η δημοτικότητα του Στάρμερ επίσης κατρακυλά, με το 63% των Βρετανών να τον βλέπουν αρνητικά και μόλις το ένα τέταρτο 27% να εξακολουθεί να έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό, καθιστώντας τον εξίσου αντιδημοφιλή με τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αντιμετώπισε «δύσκολες ημέρες» κατά τους τρεις πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του.

Μιλώντας στην εκπομπή Newscast του BBC, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η νέα του δουλειά είναι «πολύ πιο δύσκολη από οτιδήποτε έχω κάνει στο παρελθόν, αλλά και πολύ καλύτερη».

Ειδική μνεία έκανε στα πρώτα επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως η διευθέτηση των μισθολογικών διαφορών στο σύστημα υγείας και αυτό που περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη αναταραχή των δικαιωμάτων των εργαζομένων εδώ και μια γενιά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν «προσκρούσεις και πλευρικοί άνεμοι, στους οποίους, ξέρετε, θα προτιμούσα να μην είχαμε προσκρούσει και να μην μας είχαν σπρώξει».

Μεγάλες οι προκλήσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό

Η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις στο διάστημα αυτό ήταν πολλές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο παραιτήθηκε η πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Σου Γκρέι, μετά από εβδομάδες εσωτερικών διαμάχης και διαφωνιών με το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Στάρμερ επέστρεψε επίσης χιλιάδες λίρες που είχε λάβει σε δώρα και φιλοξενία μετά από μια διαμάχη που διήρκεσε εβδομάδες σχετικά με τους υπουργούς που δέχονταν δωρεάν παροχές.

«Όταν κοιτάζω τι ήταν αυτό που ήθελα να πετύχω τις πρώτες 100 ημέρες και αναρωτιέμαι, αν κάναμε αυτό που ήθελα να κάνουμε, αυτό που σχεδίαζα να κάνουμε, η απάντηση είναι ναι» σημείωσε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 11:10:00

Back to top button