Κόσμος

Βρετανία: Θρίαμβος των Εργατικών – νέος πρωθυπουργός ο Στάρμερ – τι έδειξαν τα exit poll

Το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία, σήμανε και την οριστικοποίηση της συντριβής του Συντηρητικού Κόμματος —και της ανόδου στην εξουσία των Εργατικών ύστερα από 14 χρόνια: το αποτέλεσμα των exit poll ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και ο σερ Κιρ Στάρμερ, 61 ετών, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Το exit poll του BBC έδωσε 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα και 61 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 61 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες πήγαιναν στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ (13) έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) εξασφάλιζε 10 έδρες και οι Πράσινοι από δύο έδρες.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, αναλυτές προεξοφλούσα πως θα χρειαζόταν αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ως και 431 έδρες για τους Εργατικούς. Εφόσον το exit poll επιβεβαιωνόταν τότε ο Κιρ Στάρμερ δεν θα κατάφερνε να σπάσει το ρεκόρ του Τόνι Μπλερ που το 1997 είχε οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα σε θρίαμβο με 418 έδρες. Ωστόσο η διαφορά Εργατικών – Τόρις το ’97 ήταν 253 έδρες ενώ με βάση το exit poll τώρα είναι 279.

Σε αντίθεση πάντως με το 1997, οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς μέσα σε οκτώ χρόνια, ένα οδυνηρό Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της πανδημίας την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας (ΝΗS), οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των Συντηρητικών που είχαν την εξουσία από το 2010. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας και υπό μία έννοια τα κατάφεραν, καθώς στις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν φόβοι πως οι Φιλελεύθεροι θα τους ξεπερνούσαν.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 00:38:12

Back to top button