Οικονομία

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Λήγει αύριο η διορία των ιδιοκτητών για τις δηλώσεις των μισθώσεων Αυγούστου

Έφτασε η ώρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που παρέχονται για βραχυχρόνια μίσθωση για να δηλώσουν τις μισθώσεις που πραγματοποίησαν τον Αύγουστο στην πλατφόρμα για τα Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Ο Αύγουστος είναι και ο μήνας όπου κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και οι διανυκτερεύσεις σε κάθε λογής καταλύματα πληθαίνουν, μεταξύ άλλων και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν έως αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, αν θέλουν να μην έχουν «μπλεξίματα» με τις φορολογικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση να δηλώνουν στοιχεία που αφορούν τις μισθώσεις τους, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Όταν υπάρχουν παρατυπίες που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο πέλεκυς είναι βαρύς. Τα στοιχεία των ιδιοκτητών αποστέλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Τι πρέπει να πράξει ο ιδιοκτήτης ακινήτου

  • Για να αποφύγει απρόσμενες επιβαρύνσεις ο ιδιοκτήτης ακινήτου που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει κάθε μήνα να ακολουθεί την κάτωθι διαδικασία:
  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ώστε να καταχωρήσει/εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).
  • Να αναρτά τον Α.Μ.Α. στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20η του μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής», δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

To άρθρο Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Λήγει αύριο η διορία των ιδιοκτητών για τις δηλώσεις των μισθώσεων Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 06:36:00

Back to top button