Κόσμος

Βρανδεμβούργο: Οριακό προβάδισμα στο SPD δίνουν τα exit polls

Ανακούφιση φέρνουν στην γερμανική Καγκελαρία, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στο Βρανδεμβούργο.

Οπως μεταδίδει η Deutche Welle, και σύμφωνα με τα exit polls του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, το SPD του καγκελάριου Ολαφ Σολτς κερδίζει την πρώτη θέση, με ποσοστό γύρω στο 32%, αφήνοντας πίσω του την Εναλλακτική για τη Γερμανία (το ακροδεξιό AfD) με 29%. Πρόκειται για διάψευση όλων των προεκλογικών δημοσκοπήσεων οι οποίες έδιναν πρωτιά στο AfD.

Η Χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς,  συγκεντρώνει 11,5%, περίπου τρεισίμιση μονάδες κάτω, σε σχέση με το 2019.

Οριακά στην τρίτη θέση μπορεί να βρεθεί η πρωτοεμφανιζόμενη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 12%, οδηγώντας στα… τάρταρα την Αριστερά, η οποία χάνει περίπου επτά μονάδες και μένει με 4% κάτω από το εκλογικό «σκαλοπάτι» για είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο. Μείωση μεγαλύτερη από το μισό των δυνάμεών τους έχουν υποστεί και οι Πράσινοι με 4,5%, ενώ αμελητέα, όπως και στην υπόλοιπη ανατολική Γερμανία είναι τα ποσοστά των Φιλελευθέρων με 1,8%.

Τα παραπάνω ποσοστά έδωσε η άμεση πρώτη εκτίμηση του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF. Τα αντιστοιχα νούμερα του δικτύου ARD (πρώτου καναλιού) είναι ως εξής:

SPD: 31%, AfD:30 %, CDU: 12, BSW: 12, Πράσινοι: 5%, die Linke: 3%

Με άλλα λόγια μάχη αναμένεται για την τρίτη θέση, ενώ οι Πράσινοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα για να δουν αν θα μπουν τελικά στη Βουλή ξεπερνώντας το εκλογικό σκαλοπάτι.

H συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά υψηλή φτάνοντας 74%, όπως είχε συμβεί και στην Σαξονία και στην Θουριγγία.

Στο Βρανδεμβούργο το SPD, του Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, κατέχει την εξουσία εδώ και 34 χρόνια. Ολες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο ακροδεξιό AfD, με τα διεθνή Μέσα να αναφέρουν ότι σε περίπτωση που πράγματι επικρατήσει, αυτό θα αποτελέσει βαρύ πολιτικό πλήγμα για τον Σολτς ο οποίος έχει ένα σερί εκλογικών αποτυχιών: Κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από το AfD, στις ευρωεκλογές, ενώ συνετρίβη στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία, όπου το AfD είχε επιτυχία.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 19:46:04

Back to top button