Κόσμος

Βρανδεμβούργο: Οριακή μάχη ανάμεσα σε SPD και AfD, προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες

Οριακή ήταν ως αργά το βράδυ της Κυριακής η αναμέτρηση για τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να προηγείται με ποσοστό 31,1% (+4,5 από το 2019), ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να ακολουθεί με 29,6% (+6,1 από το 2019).

Την μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται ότι κερδίζει η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία φθάνει στο 13,1%, αφήνοντας τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 12,1% (-3,5 από το 2019). Οι Πράσινοι βρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής βουλής, στο 4,6% (-6,2), ενώ το ποσοστά της Αριστεράς εμφανιζόταν συρρικνωμένο στο 2,9% (-7,8).

Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (του SPD) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της αναμέτρησης και έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του. Ο ίδιος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα αποχωρούσε, εάν το SPD έχανε. «Όποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από του AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήψους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων.

Ως «πρόβλημα» περιέγραψε την «ψήφο στρατηγικής» και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ. Το κόμμα της μπορεί πάντως ακόμη να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή, μέσω της απευθείας εκλογής ενός υποψηφίου της. Στο Βρανδεμβούργο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.

Την ίδια ώρα, το CDU βρίσκεται αντιμέτωπο με το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του στην ανατολική Γερμανία.

Στο Βρανδεμβούργο το SPD, του Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, κατέχει την εξουσία εδώ και 34 χρόνια. Ο Σολτς ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τις προηγούμενες ημέρες και καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν την πρωτιά στο AfD, πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι, σε περίπτωση ήττας, ο Σολτς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ακόμη πιο έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι επόμενες κρατιδιακές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο στο παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό Αμβούργο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 22:27:13

Back to top button