Βατικανό: Ο πάπας εγκαινίασε το Ιωβηλαίο Ετος – θα φέρει εκατομμύρια πιστούς στη Ρώμη
Ο πάπας Φραγκίσκος άνοιξε την «Ιερή Πύλη» της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, εγκαινιάζοντας το Ιωβηλαίο Ετος των Καθολικών, οι εορτασμοί του οποίου θα προσελκύσουν περισσότερους από 30 εκατομμύρια προσκυνητές στη Ρώμη.
Ο 88χρονος ποντίφικας, έφτασε με αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι την μεγάλη, περίτεχνη μπρούτζινη πόρτα και την χτύπησε για να ανοίξει και να σημάνει την έναρξη των εορτασμών.
Σε μια τελετή που παρακολούθησαν στις οθόνες χιλιάδες πιστοί έξω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφικας πέρασε την πόρτα και ακολούθησε πομπή, καθώς ηχούσαν οι καμπάνες της βασιλικής του Βατικανού.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, οι Καθολικοί προσκυνητές θα περάσουν από την πόρτα –η οποία συνήθως είναι κλειστή– κατά την παράδοση, επωφελούμενοι την περίοδο συγχώρεσης για τις αμαρτίες τους, όπως σημείωσε ο Guardian.
Στη συνέχεια ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στον Αγιο Πέτρο, όπου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα θύματα του πολέμου. «Σκεφτόμαστε τους πολέμους, τα πολυβόλα, τις βόμβες σε σχολεία και νοσοκομεία», είπε στο κήρυγμά του.
Περίπου 700 αξιωματικοί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Βατικανό για τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου, με τα μέτρα να ενισχύονται περαιτέρω μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία.
Μεγάλο μέρος της Ρώμης έχει επίσης ανακαινιστεί και «φορέσει τα καλά της», με μνημεία όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι και η Πόντε Σαντ’Αντζελο να καθαρίζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι δρόμοι να έχουν επανασχεδιαστεί για να βελτιωθεί η ροή της κυκλοφορίας.
Πολλοί κάτοικοι αμφιβάλλουν πώς η Αιώνια Πόλη –όπου τα διάσημα εμβληματικά της μνημεία υποφέρουν εδώ και χρόνια από την υπερπληθώρα των τουριστών και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αναξιόπιστα –θα αντιμετωπίσει εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες το επόμενο έτος.
Τα βασικά έργα ολοκληρώθηκαν μόνο τις τελευταίες ημέρες μετά από μήνες εργασίας που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης σε εργοτάξιο.
Εγκαινιάζοντας μια νέα οδική σήραγγα στην Πιάτσα Πία δίπλα στο Βατικανό τη Δευτέρα, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι χρειάστηκε ένα «μικρό αστικό θαύμα» για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, οι ιερές πύλες θα ανοίξουν στις τρεις μεγάλες βασιλικές της Ρώμης και σε καθολικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.
Την Πέμπτη, ο πάπας θα ανοίξει μια ιερή πόρτα στη φυλακή Ρεμπίμπια στη Ρώμη και θα χοροστατήσει της λειτουργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους.
Οι εορτασμοί του Ιωβηλαίου διοργανώνονται από την Καθολική Εκκλησία κάθε 25 χρόνια. Θεωρείται περίοδος προβληματισμού και μετάνοιας και χαρακτηρίζεται από μια μακρά λίστα πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως λειτουργίες, εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες.
Το Ιωβηλαίο, του οποίου το φετινό σύνθημα είναι «Προσκυνητές της Ελπίδας», απευθύνεται σε σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς στον κόσμο, αλλά στοχεύει επίσης να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.
Οι παραδόσεις έχουν εξελιχθεί από την πρώτη τέτοια εκδήλωση το 1300, που ξεκίνησε από τον πάπα Βονιφάτιο H’.
Φέτος, το Βατικανό παρείχε στους προσκυνητές ηλεκτρονική εγγραφή και πολύγλωσσες εφαρμογές τηλεφώνου για την πλοήγηση σε εκδηλώσεις.
Το Ιωβηλαίο 2025 έχει επίσης μια μασκότ με το όνομα Luce (που σημαίνει Φως στα λατινικά) εμπνευσμένη από ιαπωνικά κινούμενα σχέδια anime.
Οργανώσεις και ομάδες από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν τη Ρώμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, από αθλητές και επιχειρηματίες μέχρι μετανάστες, καλλιτέχνες και νέους.
Οπως ανέφερε ο Guardian, μεταξύ των ομάδων που είναι εγγεγραμμένες στον επίσημο ιστότοπο των εορτασμών, είναι η ιταλική οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ La Tenda di Gionata, αντανακλώντας την έκκληση του Πάπα να είναι ανοιχτή η Εκκλησία σε όλους.
Στο κήρυγμά του, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο πάπας είπε ότι το Ιωβηλαίο ήταν μια εποχή «πνευματικής ανανέωσης» και ελπίδας, συμπεριλαμβανομένης της «μητέρας μας Γης, παραμορφωμένης από κερδοσκοπία» και «για τις φτωχότερες χώρες που βαρύνονται με άδικα χρέη».
Η Καθολική Εκκλησία έχει διοργανώσει και έκτακτα Ιωβηλαία, τα πιο πρόσφατα το 2016.
Το επόμενο έκτακτο προγραμματίστηκε για το 2033 για τον εορτασμό της σταύρωσης του Ιησού Χριστού.
Αναφέρθηκε και στην Κύπρο
Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του, το οποίο ανέγνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης της Κύπρου.
«Το Αγιο Έτος ας αποτελέσει και ευκαιρία να πέσουν τα τείχη, τα οποία χωρίζουν: τα ιδεολογικά, τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά, τόσες φορές, την πολιτική ζωή, αλλά και τα υλικά, όπως είναι η διαίρεση που υφίσταται -εδώ και πενήντα χρόνια- στο νησί της Κύπρου και η οποία τραυμάτισε τον κοινωνικό και ανθρώπινο ιστό του. Προσδοκώ να μπορέσει να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία να βάλει τέλος στη διαίρεση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια όλων των κυπριακών κοινοτήτων», τόνισε ο Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς.
Ο πάπας, παράλληλα, ζήτησε να σιγήσουν τα όπλα στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε, ειδικότερα στη «σοβαρότατη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα» εκφράζοντας την εγγύτητά του στους χριστιανούς που ζουν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.
Απηύθυνε και πάλι έκκληση για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, όπως και για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον εξαντλημένο, άμαχο πληθυσμό.
Ο ποντίφικας εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του στη χριστιανική κοινότητα του Λιβάνου και της Συρίας και ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος σε όλη την ευρύτερη περιοχή, «η οποία πλήττεται από τη σύρραξη», ενώ ενθάρρυνε και τον λαό της Λιβύης «να αναζητήσει λύσεις που να επιτρέψουν την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης».
Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε, παράλληλα, και στην Ουκρανία, τονίζοντας:
«Ας σιγήσουν τα όπλα στη μαρτυρική Ουκρανία! Ας γίνει το τόλμημα να ανοίξει η πόρτα της διαπραγμάτευσης και εκείνη που οδηγεί σε κινήσεις διαλόγου και συμφιλίωσης, ώστε να φτάσουμε σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Ιδιαίτερο βάρος, όπως κάθε χρόνο, δόθηκε από τον ποντίφικα στην αφρικανική ήπειρο. Εξέφρασε την εγγύτητά του, μεταξύ των άλλων, στους κατοίκους του Κονγκό, του Μάλι, των χωρών του Αφρικανικού Κέρατος και του Σουδάν.
Με αναφορά, δε, στη Λατινική Αμερική, ζήτησε «να βρεθούν, το γρηγορότερο δυνατό, αποτελεσματικές λύσεις, με αλήθεια και δικαιοσύνη, ώστε να προαχθεί η κοινωνική αρμονία, ιδίως στην Αϊτή, στη Βενεζουέλα, στην Κολομβία και στη Νικαράγουα».
«Αδελφές και Αδελφοί, το Αγιο Έτος του Ιωβηλαίου ας είναι η ευκαιρία για την άφεση οφειλημάτων, ιδίως εκείνων που βαραίνουν τις φτωχότερες χώρες. Καθ΄ένας καλείται να συγχωρέσει τις προσβολές που δέχθηκε, διότι ο Υιός του Κυρίου, ο οποίος γεννήθηκε στο κρύο και στο σκοτάδι της νύχτας, έκανε πράξη την άφεση κάθε οφειλήματός μας. Ενσαρκώθηκε για να μας συγχωρέσει και για να πετύχει την ίασή μας» τόνισε τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-25 16:58:00