
Αυτό είναι το πόρισμα Δέδε
Η «Ζούγκλα» αποκαλύπτει την τεχνική έκθεση του Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τάσου Δέδε, για την οποία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κατηγορήθηκε δημόσια ότι την «έθαψε».
Η εν λόγω πολυσέλιδη έκθεση υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2024 και παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο πόρισμα των 206 σελίδων, υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με τίτλο: «Εκδήλωση της Πυρκαγιάς» και στο συμπέρασμα αναφέρεται, όπως αποκαλύπτει η Ζούγκλα, ότι:
«Τελικά από τις τεράστιες θλιπτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν, πέραν των εκτροχιασμών, είχαμε και εκδήλωση πυρκαγιάς που προκλήθηκε από το εκνέφωμα των 7200 κιλών σιλικονούχων ελαίων των μετασχηματιστών των κινητήριων ηλεκτραμαξών, που αναφλέγησαν σε δύο φάσεις, ήτοι, την πυροδότηση αρχικά, από τους σπινθήρες, συνεπεία τροχοπέδησης και ακολούθως σε ηλεκτρικό τόξο από την αποκοπή του εναέριου αγωγού των 25.000 Volt».
Στην πολυσέλιδη έκθεσή του ο κ. Δέδες, αναλύει τα βίντεο που δείχνουν και την πυρόσφαιρα.
Στο συμπέρασμά του, αναφέρει με χρονολογική σειρά τα εξής:
-Παρατηρείται έντονος φωτισμός σε ολόκληρο το μήκος της ηλεκτράμαξας 120-023 της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που παραπέμπει σε τροχοπέδηση τη χρονική στιγμή 23:18:26 (2 sec πριν την σύγκρουση)
-Στις 23:18:28 γίνεται η μετωπική σύγκρουση.
-Στις 23:18:29 δημιουργείται λάμψη σχήματος «μπάλας».
-Στις 23:18:29 και 23:18:32 η διάμετρος της «μπάλας» μεγαλώνει.
-Από 23:18:32-23:18 40 η διάμετρος μικραίνει καθώς εξαντλούνται τα αέρια καύσιμα (παράγωγα από την εκτίναξη – εκνέφωση) του ψυκτικού λαδιού των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών που συγκρούστηκαν.
-Ακολούθως η πυρκαγιά επεκτάθηκε στα βαγόνια της επιβατικής και συνεχίστηκε λόγω υπάρχουσας καύσιμης ύλης (πλαστικά, καθίσματα, κουρτίνες από ύφασμα, μονώσεις).
Από τα στοιχεία (καταγραφή ταχύτητας της εμπορικής αμαξοστοιχίας) προέκυψε ότι η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία πριν τη σύγκρουση τροχοπέδησε και αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, τη στιγμή της σύγκρουσης υπήρχαν τροχοπεδήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και σπινθήρες στις σιδηροτροχιές:
«Αμέσως μετά τη σύγκρουση έγινε άμεση συρρίκνωση του φέροντος οργανισμού των ηλεκτραμαξών, με αποτέλεσμα τη διάρρηξη των δοχείων που περιείχαν έλαιο ψύξης των Μετασχηματιστών. Το συγκεκριμένο έλαιο είχε σημείο ανάφλεξης μεγαλύτερο των 300 βαθμών Κελσίου και σημείο έκρηξης άνω των 400 βαθμών Κελσίου. Η συνολική ποσότητα του ελαίου ψύξης ήταν 7200 κιλά, καθόσον κάθε μετασχηματιστής περιείχε 2.400 κιλά ψυκτικού σιλικονούχου ελαίου».
Ο πραγματογνώμονας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, αναφέρει ότι η ποσότητα του λαδιού διασκορπίστηκε στο σημείο και αναμίχθηκε εκτοξευόμενα σαν εκνέφωμα με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας:
«Είχαμε δύο εστίες πυροδότησης, η μία στο ύψος των σιδηροτροχιών (κάτω ακριβώς από τους μετασχηματιστές ) που πυροδοτήθηκε από τους σπινθήρες της τριβής λόγω τροχοπέδησης και μία δεύτερη πυροδότηση που έγινε στο εκνέφωμα που είχε κατακλίσει το χώρο πάνω από τις οροφές, όπου με την αποκοπή του αγωγού παροχής ρεύματος στον παντογράφο δημιουργήθηκε arc Flash, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δεύτερη μεγάλη λάμψη, η οποία πυροδότησε το εκρηκτικό μείγμα των παραγώγων χημικών στοιχείων του ελαίου ψύξης μαζί με το οξυγόνο και διατήρησε τη λάμψη».
Ο κ. Δέδες είχε τη δεδομένη χρονική στιγμή που έκανε την έρευνα τα στοιχεία από το Γενικό Χημείο του Κράτους και σε δημόσιες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι το αντικείμενο της δικής του έρευνας δεν ήταν η ανάλυση της φωτιάς και της πυρόσφαιρας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-06 20:44:00