Κόσμος

Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα τρικομματική κυβέρνηση – εκτός η Ακροδεξιά

Ενώπιον του αυστριακού προέδρου, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ορκίστηκε τη Δευτέρα η νέα τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τερματίζοντας πέντε μήνες πολιτικού αδιεξόδου που ακολούθησε την εκλογική νίκη της Ακροδεξιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καγκελάριος θα είναι ο ηγέτης του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) Κρίστιαν Στόκερ, ενώ στην κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχουν επίσης οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και το μικρό φιλελεύθερο κόμμα Neos.

«Τα καλά πράγματα έρχονται σε εκείνους που περιμένουν», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν στην αρχή της ομιλίας του, καθώς ευχαρίστησε τα κόμματα που άφησαν τις διαφορές τους στην άκρη «για το καλό ολόκληρης της χώρας», και κατάφεραν να σχηματίσουν τον συνασπισμό.

Με τη συμμαχία αυτή, τα κεντρώα κόμματα απέτρεψαν το φιλορωσικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να έρθει στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.


Οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ÖVP, του SPÖ και του Neos επιχείρησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και να ανακόψουν την Ακροδεξιά. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν στις αρχές Ιανουαρίου λόγω βαθιών διαφωνιών σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.

Κατά συνέπεια, ο αρχηγός της Ακροδεξιάς, Χέρμπερτ Κικλ, έλαβε εντολή από τον πρόεδρο να σχηματίσει κυβέρνηση.


Ο Κικλ ήλπιζε να κυβερνήσει μαζί με το ÖVP, αλλά οι συντηρητικοί δεν ήθελαν να είναι ο κατώτερος εταίρος του FPÖ, καθώς τα αιτήματα του Κικλ για σαρωτικές φορολογικές περικοπές, επέκταση του χρέους της Αυστρίας και περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, συγκρούονταν με τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές του ÖVP.

Οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν στα μέσα Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Στόκερ να επιστρέψει στην αρχική φόρμουλα των τριών κομμάτων.


Οπως γράφει το Politico, η συμφωνία συνασπισμού που προέκυψε, περιλαμβάνει έναν συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό που επιχειρεί να εξισορροπήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση με τις επενδύσεις στην κοινωνική πρόνοια και την οικονομική ανάπτυξη.

Το ÖVP αναλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Το Φιλελεύθερο Κόμμα Neos αναλαμβάνει το υπουργείο των Εξωτερικών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-04 16:25:00

Back to top button