Κόσμος

Αυξάνουν οι ΗΠΑ το πρέσινγκ για εκεχειρία στη Γάζα – Ο Νετανιάχου στέλνει και άλλο στρατό στο Λίβανο

Την διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Ισραήλ, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ότι ο θάνατος του Σινουάρ, είναι μια «τεράστια ευκαιρία για εκεχειρία στη Γάζα».

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έδωσαν και νέο βίντεο στη δημοσιότητα για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. Πρόκειται για λήψη drone της επιχείρησης ρουτίνας που διεξήγαγε περίπολος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς, στις 10 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 2024.

Στο βίντεο φαίνεται τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου Merkava, να πυροβολεί κατά του κτηρίου όπου νωρίτερα είχαν εντοπιστεί ένοπλοι της Χαμάς.

Για μία ακόμη φορά οι ισραηλινές δυνάμεις παρουσίασαν τους στρατιώτες ανυποψίαστους ότι είχαν εξοντώσει τον Γιαχία Σινουάρ, μέχρι που drone αναγνώρισης κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι πιέσεις για εκεχειρία σε Γάζα αλλά και Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα και η δολοφονία του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημιουργεί ένα «σημείο καμπής» που θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Πιστεύουμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως η εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας, και πιστεύουμε πως ο θάνατος του Σινουάρ… μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στο να φθάσουμε εκεί», είπε ο Κίρμπι.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ από το Ισραήλ δημιούργησε μια «εξαιρετική ευκαιρία» για να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, συνομιλεί με ομολόγους του στην Σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2024.

AP Photo/Virginia Mayo

Η δολοφονία του Σινουάρ είναι «ένα σημαντικό επίτευγμα και ανοίγει μια μεγάλη ευκαιρία για πρόοδο», είπε ο Όστιν, τονίζοντας ότι «Ο Σινουάρ αφιέρωσε τη ζωή του για να καταστρέψει τις πιθανότητες ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

Μάλιστα ο Όστιν στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «πολύ πιθανόν» να παίξουν ρόλο στις προσπάθειες σταθεροποίησης στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ.

«Σε ό,τι αφορά το αν θα συμμετάσχουμε ή όχι σε οποιουδήποτε είδους προσπάθειες σταθεροποίησης στη Γάζα, νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει τη συνεισφορά ορισμένων χωρών, ελπίζω ότι οι χώρες της περιοχής θα ενταθούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένας ρόλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν και σε αυτό. Θα θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να το καταφέρουμε».

Το πρώτο βήμα, είπε ο Όστιν, είναι η διασφάλιση «κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός» και στη συνέχεια «η τοποθέτηση των σωστών πραγμάτων για τη σταθεροποίηση της περιοχής».

Μαραθώνιος επαφών και από τον Άντονι Μπλίνκεν

Μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του στην περιοχή, είχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο είναι η αναβίωση του σχεδίου εκεχειρίας, που έχει παρουσιάσει ο Τζο Μπάιντεν και το οποίο προβλέπει κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και φυλακισμένων Παλαιστινίων, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία του θανάτου Σινουάρ για να πετύχουν μια συμφωνία-πακέτο που θα αφορά όλα τα μέτωπα. Αυτό θα είναι πιο εύκολο να συμβεί αν το Ισραήλ τηρήσει την δέσμευση που φέρεται να τους έχει δώσει και δεν πλήξει πυρηνικούς και πετρελαϊκούς στόχους στο Ιράν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια συνολική αποκλιμάκωση, τόσο στο μέτωπο του Ιράν όσο και της Γάζας και του Λιβανου.

Το Ισραήλ διευρύνει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο

Israel Lebanon

Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο

AP Photo/Sam McNeil

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο «βόρειο θέατρο επιχειρήσεων», τον Λίβανο, συνεχίζονται και διευρύνονται.

Σύμφωνα με το CNNi, o στρατός του Ισραήλ κάλεσε «μια επιπλέον εφεδρική ταξιαρχία για επιχειρησιακές αποστολές» στο βόρειο Ισραήλ.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση των προσπαθειών μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και την επίτευξη των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση την Παρασκευή.

Είναι το δεύτερο 24ωρο που η περιοχή της Ναμπατίγια πλήττεται σφοδσρότατα από αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ με τις εκρήξεις να γίνονται αισθητές σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται και στη Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας, με νεκρούς Παλαιστινίους, ανάμεσά τους γιατρούς και παιδιά, σε ένα από τα νοσοκομεία των Ηνωμένων Εθνών στον γνωστό προσφυγικό καταυλισμό.

Σύσκεψη της ισραηλινής κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα»

Τα επόμενα βήματα μετά την εξόντωση Σινουάρ μελετά το Ισραήλ με την ηγεσία να συνέρχεται σήμερα εκτάκτως υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητος: η εξόντωση Σίνουαρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ. Θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.

Ξανά θέμα για την υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ (UNWRA) θέτει το Ισραήλ

Την ίδια ώρα οι καταγγελίες του Ισραήλ, για την στάση της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, επανέρχονται στην επιφάνεια.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του αρχηγού της Χαμάς, βρέθηκε και ένα Παλαιστινιακού διαβατήριο, το οποίο ανήκει σε δάσκαλο της UNWRA.

Η συμμετοχή στελεχών της UNWRA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά και στις απαγωγές ομήρων έχει οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησής της από πολλές χώρες. Tο διαβατήριο που βρέθηκε είναι ληγμένο και ανήκει σε άτομο το οποίο βρίσκεται στην Αίγυπτο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-18 19:12:00

Back to top button