Κόσμος

Ατλάντα: Ομπάμα, Σπρίνγκστιν και λάμψη από Οσκαρ στη σκηνή μαζί με την Χάρις

Ο θρύλος της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν αμερικανό τύραννο». Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τραμπ «συμπεριφέρεται ανόητα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η προεδρία του δεν θα ήταν «επικίνδυνη». Οι οσκαρικοί Σάμιουελ Τζάκσον και Σπάικ Λι προειδοποίησαν και αυτοί για τον κίνδυνο της επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση γεμάτη αστέρες της πολιτικής, της μουσικής και του κινηματογράφου, έξω από την Ατλάντα το βράδυ της Πέμπτης, η Χάρις συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, με την ελπίδα ότι οι σταρ θα ενθουσιάσουν και θα κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους.

Οπως σημείωσε η Washington Post, η συγκέντρωση ήταν μέρος της στρατηγικής της ομάδας της Χάρις με στόχο φυσικά την πρωτιά στο φώτο φίνις μίας πολύ μικρής σε διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις τις επόμενες ημέρες, ξανά με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Σπρίνγκστιν, αλλά και τη δημοφιλή σταρ της αμερικανικής μουσικής, Μπιγιονσέ, η οποία θα εμφανιστεί μαζί με την Χάρις στη σκηνή του Χιούστον, την Παρασκευή.


Η Μπιγιονσέ κατάγεται από την πόλη του Τέξας και έχει δώσει την άδεια στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί το τραγούδι της «Freedom», ως τον «ύμνο» της προεκλογικής της εκστρατείας.

Το Σάββατο, στη σκηνή θα ανέβει η Μισέλ Ομπάμα μαζί με την Χάρις, στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν.

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στη σκηνή, τραγουδά για τη χώρα που ονειρεύεται – REUTERS/Kevin Lamarque

Στην Ατλάντα, ο Σπρίνγκστιν, ερμήνευσε τρία τραγούδια και είπε ότι ο Τραμπ «είναι υποψήφιος για να γίνει ένας αμερικανός τύραννος, τονίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν καταλαβαίνει τη χώρα ούτε τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός».



«Θέλω έναν πρόεδρο που σέβεται το Σύνταγμα, που δεν απειλεί αλλά θέλει να προστατεύσει και να καθοδηγήσει τη μεγάλη μας δημοκρατία, που πιστεύει στο κράτος Δικαίου και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, που θα αγωνιστεί για το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει και που θέλει να δημιουργήσει μια οικονομία της μεσαίας τάξης που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες μας», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μόνο μία υποψήφια σε αυτές τις εκλογές που υποστηρίζει αυτές τις αρχές, είναι η Κάμαλα Χάρις», είπε.


Στη δική της ομιλία, η Χάρις επανέλαβε τις αυστηρές προειδοποιήσεις που χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις της, λέγοντας ότι ο Τραμπ «έχει γίνει πιο μπερδεμένος, πιο ασταθής και πιο θυμωμένος».

Αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, τόνισε, θα κυβερνήσει χωρίς τις εγγυήσεις που μετρίασαν τις χειρότερες παρορμήσεις του κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, όπως ήταν συνεργάτες του, οι οποίοι όμως είχαν χρόνια εμπειρίας στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

«Φανταστείτε τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα», είπε η Χάρις. «Αυτός που θα επιδιώξει την ανεξέλεγκτη και ακραία εξουσία αν επανεκλεγεί, που έχει ορκιστεί ότι θα είναι δικτάτορας από την πρώτη ημέρα, που αποκαλεί τους Αμερικανούς οι οποίοι διαφωνούν μαζί του εσωτερικό εχθρό».

Χλιάδες συγκεντρωμένοι στο στάδιο ακούνε την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα – REUTERS/Megan Varner

Η Τζόρτζια είναι μία από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες που θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος χρειάζεται 270 ψήφους εκλεκτόρων. Η Τζόρτζια έχει 16 εκλέκτορες.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ στην πολιτεία αυτή με διαφορά λίγο λιγότερες από 12.000 ψήφους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ έχει οριακό προβάδισμα στην Τζόρτζια, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να θεωρηθεί δεδομένη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 11:27:00

Back to top button