Αρνάκι σιγοψημένο στο φούρνο |
Υλικά
1 μπουτάκι αρνίσιο (ή σπάλα- ωμοπλάτη), 2 ½ κιλά περίπου
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια λεμόνια, ο χυμός + 1 γεμάτο κουταλάκι ψιλό ξύσμα
1 ½ κιλό περίπου μικρές πατάτες (Baby)
1 κοφτή κουταλιά ρίγανη
2 εσαλότ (shallots, ροζ μικρά κρεμμύδια, ή μικρά κρεμμύδια, σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
3-4 κλωναράκια θυμάρι, ξεφυλλισμένα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον για ½ ώρα για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220-230⁰C (δυνατό). Αφαιρείτε το περισσό λίπος από το κρέας, αλλά αφήνετε μια καλή στρώση στο πάνω μέρος. Αν θα δυσκολευτείτε να βάλετε το μπούτι στο ταψί (έστω και αν είναι μεγάλο), τότε το «σπάζετε» στην κλείδωση για να χωράει διπλωμένο.
Βάζετε στο ταψί τις πατάτες, τις ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο και το μισό χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε. Αναμιγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι, τα σκόρδα και τα εσαλότ (ή τα μικρά κρεμμύδια) και τα αλέθετε είτε στον χορτοκόφτη, είτε στο μπλέντερ. Απλώνετε το μίγμα πάνω σε όλο το κρέας και το βάζετε πάνω από τις πατάτες.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και μετά 10-15 λεπτά, ρυθμίζετε το θερμοστάτη στους 150⁰C και σκεπάζετε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Το επιστρέφετε στο φούρνο και το ψήνετε για 1 ώρα. Ύστερα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ½ ακόμη ώρα, ραντίζοντάς το κρέας κάθε τόσο με τα υγρά του ταψιού. (Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με το βάρος του κρέατος. Γενικά όμως υπολογίζετε συνολικό χρόνο ψησίματος περίπου 60 λεπτά για κάθε ½ κιλό κρέατος. Το λίπος από πάνω θα λιώσει, θα ροδίσει όμορφα και θα κόβετε με το πιρούνι).
Δημοσιεύτηκε !