Ελλάδα

Από τους Έλληνες Ghostbusters, στo One Piece: Φαντασία και νοσταλγία στο Pop Culture Festival

Μελωδίες που συνόδευσαν τα παιδικά μας χρόνια, ταινίες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε 30 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, βιντεοπαιχνίδια στα οποία περάσαμε ώρες (ή μέρες πιο σωστά) για να κάνουμε ρεκόρ, χιλιοδιαβασμένα κόμικς που έχουν ταξιδέψει σε παραλίες και βουνά ανά την Ελλάδα και δεκάδες φιγούρες ηρώων και αφίσες που στόλιζαν τα παιδικά μας δωμάτια. Πρόκειται για κοινές εμπειρίες που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη γενιά και που αντανακλούν όλα όσα είναι η ποπ κουλτούρα.

Το CNN Greece βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Περιστερίου, όπου διοργανώθηκε το Pop Culture Festival και που επί τρεις ημέρες φιλοξένησε εκθέσεις έργων και βιβλίων από καλλιτέχνες κόμικς, συλλεκτικά αντικείμενα από ταινίες, σειρές και βιντεοπαιχνίδια, cosplay shows, αλλά και διαδραστικά εργαστήρια και συζητήσεις με γνωστούς δημιουργούς της 9ης τέχνης από την παγκόσμια σκηνή.

Cosplaying

Η ποπ κουλτούρα είναι ο συλλογικός παλμός της κοινωνίας: από την ψυχαγωγία και τη μόδα μέχρι την τέχνη και την τεχνολογία, η ποπ κουλτούρα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη και απηχεί τις επικρατούσες τάσεις της εκάστοτε περιόδου.

Το Pop Culture Festival που διοργανώθηκε στην Αθήνα ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο και μια «βουτιά» στο χρώμα και τη φαντασία.

Cosplayers, δηλαδή συμμετέχοντες που ντύνονται ως χαρακτήρες από ταινίες, σειρές ή βιντεοπαιχνίδια, κατέκλυσαν τον χώρο και με τις ιδιόχειρες, ευφάνταστες στολές τους έδιναν τον παλμό του φεστιβάλ.

pop culture festival.jpg

Ο Αριστομένης, η Βυσσινία και ο Δημήτρης, τρεις εκ των επτά Ελλήνων Ghostbusters.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Εκεί, συναντήσαμε τον Αριστομένη, τη Βυσσινία και τον Δημήτρη, τρεις εκ των επτά «Ελλήνων Ghostbusters». Εξοπλισμένοι με τα Proton Blasters και ντυμένοι με τις στολές που φορούσε ο Μπιλ Μάρεϊ και ο Νταν Ακρόιντ στην εμβληματική πρώτη ταινία του 1984, μας μίλησαν για την αγάπη τους για το ρετρό.

«Είναι κόπος, είναι χρόνος αλλά είναι και διασκέδαση. Είμαστε μια παρέα που μας ενώνει η κοινή αγάπη για το cosplay και το ρετρό», μας λένε.

Live Action Role Playing Games

Λίγο αργότερα συναντήσαμε τη Γιώτα ή αλλιώς Hedvika. Μας μίλησε για τα παιχνίδια LARP (Live action role-playing game), τα παιχνίδια ρόλων ζωντανής δράσης, όπου οι συμμετέχοντες απεικονίζουν σωματικά τους χαρακτήρες τους σε ένα φανταστικό περιβάλλον, παίζοντας σενάρια και αλληλεπιδρώντας με άλλους παίκτες σε πραγματικό χρόνο.

Την ώρα που στην «αρένα» δίπλα μας δύο συμπαίκτες της έκαναν προπόνηση με τα ξίφη που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, η Γιώτα μας λέει:

«Το Aeonia LARP είναι ένα μεσαιωνικό fantasy LARP που διαδραματίζεται σε μια φανταστική εκδοχή της Ελλάδας και συνδυάζει την ιστορία με τη λογοτεχνία και τη φαντασία. Το παιχνίδι περιλαμβάνει μάχες, γρίφους, διπλωματία και εξερεύνηση δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πολιτικής, στρατηγικής και μαγείας».

Το παιχνίδι ξεκίνησε το 2014-2015 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και σήμερα μετρά μια κοινότητα 100 ατόμων, μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ την Cerebral Productions αλλά και τη διοργάνωση μιας πολυήμερης ετήσιας εκδήλωσης, με την ομάδα να καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πολυπολιτιστικό παιχνίδι φαντασίας.

Αφοσίωση

Ο δρόμος μάς οδηγεί μπροστά από ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που δείχνει τους βασικούς χαρακτήρες ενός από τα δημοφιλέστερα anime όλων των εποχών, του One Piece που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1999 και έχει περισσότερα από 1.100 επεισόδια.

Με μία πιο προσεχτική ματιά, όμως, καταλαβαίνουμε ότι τα κομμάτια του μωσαϊκού είναι μικροσκοπικά screenshots.

pop culture festival.jpg

Ο Χρήστος Τάκης ποζάρει μπροστά από το μωσαϊκό που έφτιαξε ο ίδιος, και το οποίο αποτελείται από 11.400 screenshots τραβηγμένα από επεισόδια της σειράς anime «One Piece».

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Όπως εξηγεί στο CNN Greece o δημιουργός του έργου Χρήστος Τάκης πρόκειται για 11.400 screenshots συνολικά, που τράβηξε από 1.000 διαφορετικά επεισόδια της σειράς anime.

Το έργο πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί, από τα οποία οι έξι μήνες αφιερώθηκαν μόνο στη συλλογή των screenshots.

Ελληνικά επιτραπέζια

Η περιήγησή μας ανάμεσα σε vintage φλιπεράκια, οθόνες Atari, stands με παλιά κόμικς και περιοδικά και φιγούρες με ήρωες ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών καταλήγει σε ένα περίπτερο με επιτραπέζια.

pop culture festival.jpg

Ο Παναγιώτης Βασιλάκος δημιουργός του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Kosmogonia 2086: Kronus Epilogue» και ιδρυτής της JB Wonderfantasy Games, με δύο μέλη της ομάδας του.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Πρόκειται για το «Kosmogonia 2086: Kronus Epilogue», της JB Wonderfantasy Games μιας ελληνικής εταιρείας σχεδιασμού και έκδοσης επιτραπέζιων παιχνιδιών και graphic novels.

«Άντλησα την έμπνευση για το σύμπαν του παιχνιδιού από την ελληνική μυθολογία αλλά συμπεριέλαβα και στοιχεία από την ιαπωνική και κινεζική κουλτούρα καθώς και από τον αιγυπτιακό και βαβυλωνιακό πολιτισμό. Η ιδέα της δημιουργίας του επιτραπέζιου προέκυψε μέσα στην καραντίνα. Ήταν μια διέξοδος τη δύσκολη εκείνη περίοδο», λέει στο CNN Greece ο Παναγιώτης Βασιλάκος δημιουργός του παιχνιδιού και ιδρυτής της JB Wonderfantasy Games.

Η ενασχόληση με τα επιτραπέζια μπορεί να ξεκίνησε σαν χόμπι, όπως μας λέει, αλλά πλέον έχει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα, σχεδιάζοντας να κυκλοφορήσει δύο ακόμη παιχνίδια εντός του τρέχοντος έτους.

Δημιουργοί κόμικς

Περισσότεροι από 130 δημιουργοί κόμικς (133 για την ακρίβεια) συμμετείχαν στο φεστιβάλ, εκθέτοντας τα έργα τους και δημιουργώντας επί τόπου σχέδια.

pop culture festival.jpg

Ο χώρος όπου εκατοντάδες δημιουργοί κόμικ, εκθέτουν τα έργα τους.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Στο φεστιβάλ βρέθηκαν και κάποιοι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της 9ης τέχνης από την παγκόσμια σκηνή, όπως ο Glenn Fabry, η Sally Jane Hurst και ο Bode.

Δημιουργικότητα, φαντασία και νοσταλγία

Το Pop Culture Festival κατάφερε να συμπυκνώσει τις κοινές εμπειρίες που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη γενιά και που η επίδρασή τους είναι εμφανής μέχρι σήμερα.

Κι αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών και επισκεπτών το τριήμερο μεταξύ 31/01 και 02/02.

pop culture festival.jpg

Φιγούρες της Lara Croft και του Superman, σε φυσικό μέγεθος εκτίθενται στο Pop Culture Festival.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η δύναμη, άλλωστε, της ποπ κουλτούρας έγκειται στο γεγονός ότι «μιλάει» μια κοινή και διαχρονική γλώσσα, ξεπερνώντας ηλικιακές διαφορές και εκμηδενίζοντας τις χωρικές αποστάσεις καθώς και στο ότι λόγω της μαζικότητάς της καταφέρνει να αμφισβητεί συχνά τα κοινωνικά πρότυπα.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 08:00:00

Back to top button