Υγεία

Από τα λόγια στις πράξεις

H ισότητα στην υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ επιτυγχάνεται όταν όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στη βέλτιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διαφορές που οφείλονται σε τυχαίους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ή η γεωγραφική τοποθεσία, δυνητικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν την ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Η ανομοιογένεια μπορεί να περιλαμβάνει επίσης τις ιδιαίτερες και πολυεπίπεδες ανάγκες που προκύπτουν στους ασθενείς εξ αιτίας της φύσης μίας πάθησης.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους πεπερασμένους πόρους που διατίθενται στο σύστημα υγείας και με τις αυξημένες ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, τείνουν να δημιουργούν ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τον ασθενή και τον λήπτη υπηρεσιών υγείας εν γένει. Για να βρεθούμε στο σωστό μονοπάτι προς την ευημερία και την υψηλή ποιότητα ζωής του ασθενούς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εντοπισμό των αναγκών του και να πορευόμαστε μαζί του στο ταξίδι από τη διάγνωση, μέχρι την αποθεραπεία.

Στην Chiesi, ο ασθενής βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πτυχών λειτουργίας της, από τα πρώτα στάδια της Έρευνας και Ανάπτυξης, μέχρι τις ενέργειες για έγκαιρη πρόσβαση στη βιοφαρμακευτική καινοτομία, για όποιον τη χρειάζεται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη χρονιά που μας πέρασε, καθοδηγούμενος από την καινοτομία, ο Όμιλος Chiesi επένδυσε το 23,8% των πωλήσεων του στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Η εμπλοκή των ασθενών από νωρίς στη διαδικασία Έρευνας και Ανάπτυξης, είναι σημαντικό βήμα για την προσέγγιση της ισότητας στην υγεία, συνεχίζοντας με το άκουσμα των εμπειριών τους και κατά τη διάρκεια της συνολικής τους πορείας. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε πέρα από τα κλινικά οφέλη των θεραπευτικών μας επιλογών, ενώ είμαστε εκεί για τους ασθενείς μας σε όλο το ταξίδι τους. Έτσι, το 2023 ο Όμιλος Chiesi εισήγαγε ένα ενιαίο πλαίσιο αποτύπωσης του ταξιδιού του ασθενούς για την προαγωγή μιας κουλτούρας συνεχούς εμπλοκής και αξιολόγησης των αναγκών του, αναγνωρίζοντας τη μοναδική εμπειρία κάθε ασθενή σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας του. Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες πτυχές των ασθενειών με τις οποίες ζουν, τα εθνικά συστήματα υγείας και τη συνεργασία με τους ιατρούς.

Παράλληλα, σε εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, η Chiesi εργάζεται βάσει στρατηγικού πλάνου για την προαγωγή της ισότητας στην υγεία, ώστε οι ήδη διαθέσιμες αλλά και οι μελλοντικά διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις να φτάσουν σε περισσότερους ασθενείς, για να βελτιωθεί το «standard of care» των ανθρώπων που ζουν με κάποια νόσο, γεφυρώνοντας τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη.

Εξίσου σημαντικό όμως ρόλο για την αντιμετώπιση υφιστάμενων ανισοτήτων προς όφελος των ασθενών και των ληπτών υπηρεσιών υγείας, διαδραματίζουν οι συνέργειες μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Στην Chiesi Hellas, συνεργαζόμαστε με επιστημονικούς φορείς και με ενώσεις ασθενών για την υλοποίηση πολυεπίπεδων δράσεων με κοινό παρονομαστή την πρόληψη, την προαγωγή της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν δύο προγράμματα που υλοποιήθηκαν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με την Chiesi Hellas.

Αναλυτικότερα, τo 2022 δημιουργήθηκε ο πρώτος ιστότοπος στη χώρα μας με οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση, διαθέσιμος στον σύνδεσμο: www.zoimehap.gr. Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι η πνευμονική αποκατάσταση, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι θεραπευτικής παρέμβασης για τη νόσο, υπολειτουργεί στην Ελλάδα λόγω απουσίας κρατικών υποδομών δηλ. κέντρων πνευμονικής αποκατάστασης. Επίσης συνυπολογίστηκε ότι η έλλειψη επαρκούς φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων που ζουν με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη διαθεσιμότητας της πληροφορίας σε όλους τους ασθενείς, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή. Μέσω αυτής της ενέργειας παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα που ζουν με ΧΑΠ να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση με συστηματική άσκηση κατάλληλα προσαρμοσμένη στη νόσο τους.

Επίσης, το 2024, προσφέρθηκαν σε συμπολίτες μας δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης για τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και του άσθματος, αλλά και συνεδρίες διακοπής καπνίσματος. Ο πιο πρόσφατος σταθμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, ένας απομακρυσμένος από την πρωτεύουσα προορισμός, που επιλέχθηκε για να «μικρύνει» την απόσταση μεταξύ ασθενούς και ιατρού.

Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, η ισότητα στην υγεία αποτελεί ισχυρή δέσμευση για την Chiesi, με σαφώς ορισμένους στρατηγικούς στόχους, βάσει πλάνου και χρονοδιαγράμματος. Σε όλο τον κόσμο η εταιρεία δεσμεύεται να ενισχύει την εκπαίδευση σχετικά με τις ασθένειες, να διευκολύνει τη διαθεσιμότητα θεραπευτικών επιλογών και να υποστηρίζει τους ασθενείς ώστε να μπορούν να λάβουν θεραπεία αλλά και να παραμένουν σε αυτή για όσο το χρειάζονται ανεξάρτητα από οποιοδήποτε ατομικό χαρακτηριστικό. Το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα θεωρητικό στόχο, αλλά αφορά σε μια ατέρμονη διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια, δέσμευση, βούληση και πράξεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 10:30:00

Back to top button