Κόσμος

Αποφασισμένος να κρατήσει την «Εμιλι» στο Παρίσι ο Μακρόν

Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη φαντασίωση, με ψηλά τακούνια σε καλντερίμια και αποστειρωμένους δρόμους χωρίς σκουπίδια και περιτώματα σκύλων, έναν ύποπτα γαλάζιο Σηκουάνα, παντελή απουσία αστέγων και μια πρωταγωνίστρια τόσο αποκομμένη από την πραγματικότητα, που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν «υπερβολικά καλοντυμένη Αμερικανίδα», αναμεταδίδει από το Παρίσι η Ανζελίκ Χρυσαφίς, ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, παρά τα στερεότυπα για τις πολιτισμικές συγκρούσεις ενός στελέχους μάρκετινγκ από το Σικάγο που έχει μετατεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, η εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά του Netflix «Η Εμιλι στο Παρίσι» έφερε ορδές τουριστών στη Γαλλία, τόνωσε το εμπόριο και αύξησε το ενδιαφέρον για τους μεσίτες της πρωτεύουσας. Η Εμιλι, όμως, αναχωρεί τώρα για τη Ρώμη, όπου διαδραματίζεται ο πέμπτος κύκλος της σειράς, κάτι που έχει αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει ότι θα αγωνιστεί σκληρά για να την κρατήσει στη Γαλλία…

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε στο Variety: «Θα αγωνιστούμε σκληρά. Και θα τους ζητήσουμε να παραμείνουν στο Παρίσι! “Η Εμιλι στο Παρίσι”… στη Ρώμη δεν έχει νόημα». Η σύζυγός του, Μπριζίτ, έκανε μάλιστα μια cameo εμφάνιση στην τέταρτη σεζόν της σειράς: σε μια τυχαία συνάντηση σε ένα εστιατόριο λέει ότι παρακολουθεί την Εμιλι στο Instagram.

Προηγουμένως, στον πρώτο κύκλο, είχε γίνει μια αναφορά στη σύζυγο του γάλλου προέδρου: είχε μοιραστεί την ανάρτηση της Εμιλι στο Instagram για το πόσο απογοητευτικό ήταν το γεγονός πως η γαλλική λέξη για τον γυναικείο κόλπο, le vagin, είναι αρσενική. Τα μέλη του καστ δήλωσαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν «διασκέδασε πολύ» με την εμφάνισή της και της επέτρεψαν να αυτοσχεδιάσει και να φορέσει τα δικά της ρούχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Variety πανευτυχής που η σύζυγός του έκανε αυτή τη σύντομη εμφάνιση στη σειρά. «Ημουν πολύ περήφανος και εκείνη ήταν πολύ χαρούμενη που το έκανε. Διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, αλλά νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή στιγμή για εκείνη».

Ακόμη, δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό: «Νομίζω ότι είναι καλό για την εικόνα της Γαλλίας. Η σειρά “Η Εμιλι στο Παρίσι” είναι εξαιρετικά θετική όσον αφορά την ελκυστικότητα της χώρας. Για τη δική μου δουλειά είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία». Ερωτηθείς, δε, αν του είχαν ζητήσει να κάνει και ο ίδιος μια σύντομη εμφάνιση, απάντησε: «Είμαι λιγότερο ελκυστικός από την Μπριζίτ!»

Η τέταρτη σεζόν της σειράς, που έχει ξεκινήσει να μεταδίδεται, δείχνει στιγμιότυπα στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Λίλι Κόλινς, αναζητά νέες εργασιακές προοπτικές και ερωτικές περιπέτειες. Τον περασμένο μήνα, όταν αποφασίστηκε να συνεχιστεί η σειρά για πέμπτη σεζόν, οι δημιουργοί της είπαν ότι θα «παίζει» μεταξύ Παρισιού και Ρώμης.

Αναμένεται, λοιπόν, να περιλαμβάνει πολλές λήψεις με τέλεια γυαλισμένες βέσπες που περνούν με ταχύτητα δίπλα από το Κολοσσαίο και μια παρόμοια φαντασίωση για τους Ιταλούς, γράφει η Χρυσαφίς στον Guardian. Ο δημιουργός της σειράς, Ντάρεν Σταρ, δήλωσε ότι η ηρωίδα «νιώθει πλέον πολύ άνετα στο Παρίσι. Ηθελα να τη ρίξω σε άγνωστα νερά».

Η αμερικανική σειρά επικρίθηκε κυρίως από τους γάλλους κριτικούς επειδή δείχνει ένα Παρίσι με ψευδώς λαμπερό φως, όπως λένε, αλλά τα νούμερα τηλεθέασης ήταν καλά. «Η Εμιλι στο Παρίσι» άρχισε να μεταδίδεται στο αποκορύφωμα του lockdown εξαιτίας της πανδημίας, το 2020, και έγινε η πιο δημοφιλής κωμωδία στο Netflix εκείνη τη χρονιά. Εμφανίζεται, δε, σταθερά στις 10 κορυφαίες λίστες της πλατφόρμας. «Είναι μια γλυκανάλατη σειρά γεμάτη στερεότυπα, και όμως δεν μπορούμε να τη μισήσουμε εντελώς» έγραψε το γαλλικό περιοδικό Telerama όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά.

Μια μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινουμένων Σχεδίων της Γαλλίας (CNC) διαπίστωσε ότι φέτος περίπου το 38% των τουριστών ανέφερε τη σειρά μεταξύ των λόγων για τους οποίους επισκέφτηκαν το Παρίσι. Μάλιστα, το γραφείο Τουρισμού του Παρισιού προτείνει τώρα  μια λίστα με 10 βασικές τοποθεσίες για επίσκεψη, όπου γυρίστηκαν αξιόλογες σκηνές. Θεωρείται, ακόμη, ότι η σειρά πυροδότησε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις διαδικτυακές αναζητήσεις σχετικά με τη μετακόμιση στην πόλη.

Αλλά το δημαρχείο του Παρισιού έχει εκφραστεί ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Οπως έγραψε η Liberation, ο Νταβίντ Μπελιάρ, αντιδήμαρχος των Πρασίνων, αρμόδιος για τις μεταφορές και τους δημόσιους χώρους, καθώς και άλλοι Πράσινοι πολιτικοί, παραπονέθηκαν πέρυσι ότι η εξιδανικευμένη εκδοχή του Παρισιού που παρουσιάζεται στη σειρά είναι επικίνδυνη για την κλιματική κρίση. Δεν προβλήθηκαν αρκετά οι οικολογικές επιλογές μεταφοράς, ενώ παρουσιάζει μια ρομαντική εικόνα ιστορικών πολυκατοικιών με κακή μόνωση.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 19:56:18

Back to top button