Υγεία

Απαραίτητη η χρηματοδότηση των ΜμΕ στον βιοφαρμακευτικό τομέα

Τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εργάζονται στον βιοφαρμακευτικό τομέα αναδεικνύει νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξασφάλιση χρηματοοικονομικών επενδύσεων καθώς, για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κόστη κυμαίνονται από 290 εκατ. ευρώ έως 2,6 δισ. ευρώ, ενώ για παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ φτάνουν και τα 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας ΜμΕ της EFPIA, Amer Jaber, οι ερευνητές δεν μπορούν να μετατρέψουν την έρευνα σε επιχειρηματικές νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση και αυτό επηρεάζει σοβαρά την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στην Ευρώπη. Ενώ, η γενική διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll, επισημαίνει ότι οι ΜμΕ είναι κρίσιμες για το μέλλον των ευρωπαϊκών βιοεπιστημών και των ασθενών, καθώς διεξάγουν έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών ή αντιμετωπίζουν μεγάλες κρίσεις υγείας, όπως οι πανδημίες. «Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο στρατηγικό όραμα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της βιοεπιστήμης στην Ευρώπη, όπως περιγράφεται στην έκθεση Draghi για να αναπτύξουμε πολιτικές που θα υποστηρίξουν και θα αναπτύξουν καινοτόμες ΜμΕ βιοτεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ» τονίζει η κα Moll.

Ειδικές στρατηγικές

Η έκθεση υποστηρίζει ότι χρειάζονται ειδικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τις αναδυόμενες εταιρείες να επιτύχουν στην ΕΕ καθώς, η έλλειψη χρηματοδότησης και επενδύσεων από την ΕΕ σημαίνει ότι οι ΜμΕ εταιρείες, που συχνά εργάζονται στην αιχμή της ιατρικής έρευνας, αναζητούν ολοένα και περισσότερο υποστηρικτικά περιβάλλοντα εκτός Ευρώπης.

Η έκθεση προτείνει 3 λύσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση και την ανάπτυξη του αποτυπώματος των ΜμΕ της Ευρώπης. Πρώτα από όλα τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών ταμείων με αύξηση της ρευστότητας των ιδιωτών επενδυτών. Όπως αναφέρει, από το 2022, το συνολικό ενεργητικό των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων ανερχόταν σε 3,136 τρισ. ευρώ, ωστόσο, μόνο το 0,01% αυτών επενδύθηκε σε επιχειρηματικά κεφάλαια πόσο μάλλον σε ΜμΕ.

Επίσης, να ενισχυθούν οι κεντρικές πλατφόρμες συναλλαγών όπως το Euronext για να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές, προκειμένου να ανταγωνιστούν τον αμερικανικό Nasdaq. Και τέλος, να δημιουργηθεί ένα ταμείο εγγυήσεων 1 δισ. ευρώ για περιορισμένους εταίρους ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη επενδυτική δεξαμενή για τις βιοεπιστήμες.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-03 08:06:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button