Υγεία

Απαραίτητες οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Ανατίμηση στις τιμές των σκευασμάτων ήταν το βασικό μήνυμα, όσον αφορά τα φάρμακα, που τόνισε στην ομιλία της στους δημοσιογράφους η πρόεδρος & CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, επίτιμη διδάκτωρ του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος UN Global Compact Network Greece & γ.γ του ΔΣ του ΣΕΒ.

Αναφορικά με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, είπε ότι οι άνθρωποι του κλάδου προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες, την ώρα που εξακολουθούν να υπάρχουν υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback).

Ωστόσο, παρόλη την προσπάθεια που γίνεται από πλευρά τους οι ελλείψεις αναγκαίων φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι πολλές και συνεχείς και ο λόγος είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους αλλά και οι παράλληλες εξαγωγές. Αυτή την στιγμή λείπουν από την αγορά κρίσιμα φάρμακα μεταξύ των οποίων δερματολογικά, αναισθητικά, καρδιολογικά και άλλα. Από το 2008 όπως είπε παρακαλούν οι εταιρείες το κράτος να γίνουν ανατιμήσεις.

«Δεν γίνεται να πουλάς salospir και Τ4 θυροξίνη με την τιμή των 0,80 λεπτών» τόνισε γιατί πας στο νοσοκομείο και δεν βρίσκεις την απαραίτητη αγωγή στο τέλος. Έχουν ρίξει όλοι βαρύτητα στο life style, όπως είπε, και στα φάρμακα αδυνατίσματος και καλά κάνουν όμως υπάρχουν και οι υπόλοιπες παθήσεις εκτός της παχυσαρκίας. «Και μιλάμε σε μια δύσκολη εποχή για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Ήδη σταμάτησε η έρευνα για την χρήση των mRN σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ γιατί όλοι οι κολοσσοί της αγοράς μαζεύονται εκεί που είναι το χρήμα» τόνισε η κα Τσέτη.

Υπογράμμισε επίσης ότι το αποτύπωμα σύνθεσης των πρώτων υλών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το κόστος των παραγομένων προϊόντων πρώτων υλών.

Η επιτυχημένη πορεία του ομίλου ΟΦΕΤ

Τέλος, η κυρία Τσέτη, αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη πορεία του Ομίλου τα 14 τελευταία χρόνια, όταν, ως δεύτερη γενιά βιομηχάνων, ανέλαβε με την αδελφή της Ειρήνη, τα ηνία του ΟΦΕΤ.

Η ανακαίνιση του πρώτου εργοστασίου και η κατασκευή ενός ακόμα βιοκλιματικού που όμοιό του δεν υπάρχει ούτε στις Βρυξέλλες ήταν η μεγάλη επιτυχία των τελευταίων ετών εν μέσω πανδημίας. Το βιοκλιματικό μάλιστα είναι σήμα κατατεθέν, για τους φοιτητές των πανεπιστημίων από όλη την Ευρώ που το επισκέπτονται για να δουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Από το 2010 έως σήμερα, οι εργαζόμενοι από 175 ανέρχονται πλέον στους 700. Ενώ ο όμιλος περιλαμβάνει 4 μεγάλες μονάδες παραγωγής, με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 72 χώρες με το brand name των εταιρειών του ομίλου που έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές.

Ο τζίρος για τις UNI-PHARMA και InterMed, από 25 εκατομμύρια το 2010 ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015, ο όμιλος ΟΦΕΤ ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη, ύψους μεγαλύτερου των 86 εκατομμυρίων ευρώ: ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό εργοστάσιο ρομποτικής τεχνολογίας.

Ενώ την περίοδο της πανδημίας, ο ΟΦΕΤ, προχώρησε στη μεγαλύτερη δωρεά προς το σύστημα υγείας του ελληνικού δημοσίου και το σύστημα υγείας της Κύπρου– 24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνη για την Ελλάδα και 60.000 δόσεις για την Κύπρο, και πάνω από 14.000 λίτρα αντισηπτικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ο ΟΦΕΤ είναι κάτοχος περισσοτέρων από 100 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και 48 δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών.

Όπως είπε η κα Τσέτη, το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης» δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των νέων επιστημόνων και της Έρευνας, με στόχο να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα, να εργαστούν, να προκόψουν και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτή την επιλογή τους.

«Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο του Ηθικού Επιχειρείν, της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της αριστείας που την επιδιώκουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Τσέτη.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-12 10:45:35

Back to top button