Ελλάδα

Απανωτές σεισμικές δονήσεις στην Ηλεία – Πάνω από 40 μετασεισμοί μετά τα 4,6 Ρίχτερ

Μετασεισμοί συνεχίζουν να «ταρακουνούν» την Ηλεία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (6/11) στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ανέρχονται σε πάνω από 40 και έχουν μέγεθος από 1,3 μέχρι 3,1 Ρίχτερ.

Οι ισχυρότεροι από αυτούς είναι ο μετασεισμός μεγέθους 3,1 Ρίχτερ που είχε εστιακό επίκεντρο ένα χιλιόμετρο Νότια – Νοτιοανατολικά από το Γιαννιτσοχώρι και εστιακό βάθος 5,3 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί ένας μετασεισμός μεγέθους 2,8 Ρίχτερ επίσης ένα χιλιόμετρο Ανατολικά του Γιαννιτσοχωρίου με εστιακό βάθος 13,3 χιλιομέτρων και ακόμη πιο πριν ένας μεγέθους 2,7 Ρίχτερ που εντοπίζεται τέσσερα χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της ίδιας περιοχής και με εστιακό βάθος 4,7 χιλιομέτρων.

28.jpg

Ο πρώτος σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων δυτικά της ακτής Γιαννιτσοχωρίου – Ζαχάρως και το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Screenshot-2025-01-06-123514.jpg

Λέκκας: «Ήταν μέσα στο πλαίσιο της σεισμικότητας που αντέχει η περιοχή»

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως το επίκεντρο του άρχικού σεισμού ήταν «στην Κυπαρισσία, δυτικά, υποθαλάσσιος σεισμός, μικρό εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, έντονα αισθητός στα γύρω χωριά και στην Κυπαρισσία, ακόμη και στον Πύργο. Χωρίς αναφορές έως τώρα για κάποιες επιπτώσεις».

«Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος αλλά αρκετά κοντά στη στεριά, δηλαδή απείχε μόνο 3-4 χιλιόμετρα. Το παρήγορο είναι ότι έχουμε πέντε μικρότερες σεισμικές δονήσεις, οι οποίες φαίνεται να εκτονώνουν την όλη κατάσταση. Συνεπώς, εκείνο το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας ή φόβος κ.λπ. Ήταν μέσα στο πλαίσιο της σεισμικότητας που αντέχει η περιοχή» διευκρίνισε.

Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-06 16:44:00

Back to top button