Κόσμος

Απέτυχε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία

Για 12 ώρες η Λα Παζ έζησε μια συνθήκη που οι χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν συνηθίσει πριν από δεκαετίες: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη, καθώς δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σουνίγα εισέβαλαν στην έδρα της βολιβιανής κυβέρνησης και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν στην περίφημη Plaza Murillo.

Όμως το πραξικόπημα απέτυχε. Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος είχε ήδη αποτάχθηκε και κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας έδειξαν  τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα. Αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Σουνίγα κρατούμενου στα κεντρικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Λα Παζ.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σουνίγα παρουσιάζεται ως συλληφθείς στα μέσα ενημέρωσης. Το πραξικόπημα που οργάνωσε απέτυχε (EPA/STR)

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Παζ, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Σε μια γρήγορη αντίδραση, ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υπήρξαν εικόνες με τον πρόεδρο Αρσε να στέκεται μπροστά στον στρατηγό Σουνίγα, να τον εμποδίζει να προχωρήσει στο εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου και να τον διατάζει να φύγει.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-27 07:08:52

Back to top button