Κόσμος

Απάντηση στον… Κιμ: Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει όπλα στον Ζελένσκι;

Η Νότια Κορέα θα μπορούσε να προμηθεύσει άμεσα με θανατηφόρα όπλα την Ουκρανία, καθώς κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ήδη απέστειλε 1.500 κομάντος της να εκπαιδευθούν στη ρωσική Απω Ανατολή – αυτός ο συλλογισμός ανήκει στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph και στηρίζεται στη δήλωση υψηλόβαθμου νοτιοκορεάτη αξιωματούχου, που έγινε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ότι «η Σεούλ προετοιμάζει αντίμετρα και στρατιωτικού χαρακτήρα», επειδή «η συμμαχία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει απειλή για τη διεθνή τάξη».

Ο εν λόγω Νοτιοκορεάτης είπε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Ως μέρος των σεναρίων που εξετάζουμε, θα σταθμίσουμε το ενδεχόμενο να προμηθεύσουμε όπλα για αμυντικούς σκοπούς, πιθανώς και για επιθετική χρήση». Τι φοβούνται οι νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί; «Οτι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταμείψει τη Βόρεια Κορέα παραδίδοντάς της εξελιγμένη πυραυλική ή πυρηνική τεχνολογία η οποία ενδέχεται να  χρησιμοποιηθεί εναντίον της Νότιας Κορέας». Προσφάτως ο Κιμ Γιόνγκ-ουν εισήγαγε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ορίζουν τη Νότια Κορέα ως Νο1 εχθρό της Βόρειας Κορέας.

Το όλο στόρι βασίζεται στις πληροφορίες που διακίνησε η μυστική υπηρεσία της Νότιας Κορέας περί αποστολής 12.000 βορειοκορεατών στρατιωτικών στη Ρωσία, με σκοπό τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που δείχνουν στρατιώτες, μάλλον Βορειοκορεάτες, να παραλαμβάνουν ρουχισμό και να εκπαιδεύονται στη Ρωσία. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει εξοπλισμό και στρατιώτες στη Ρωσία».

Με την ευκαιρία αυτού του πολέμου δηλώσεων επί τη βάσει ενδείξεων, η αδερφή του Κιμ χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα και την Ουκρανία «κακά σκυλιά που ταΐζονται από τις ΗΠΑ» και αναφερόμενη στη Ρωσία και στη Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση «εναντίον χωρών με πυρηνικά όπλα» θα μπορούσε να οδηγήσει σε «φρικτή κατάσταση, αδιανόητη για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες». Εκανε και ένα σχόλιο: «Τέτοιες πράξεις μπορούν να κάμνουν μόνο οι τρελοί των καθεστώτων της Σεούλ και του Κιέβου».

Από πλευράς της, η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε συμμετοχή Βορειοκορεατών στις πολεμικές της επιχειρήσεις, αλλά υπερασπίστηκε τη στρατιωτική της συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ υπογραμμίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της Σεούλ. Πάντως κατά τους αναλυτές του Λονδίνου (King’s College), «η συμμετοχή Βορειοκορεατών στρατιωτικών  στον πόλεμο της Ουκρανίας επιτρέπει στη Ρωσία να απελευθερώσει περισσότερους από τους δικούς της στρατιώτες». Εκτός από την ανάπτυξη στρατιωτών, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να στέλνει πυρομαχικά στη Μόσχα (απέστειλε 5 εκατομμύρια τεμάχια από το 2023).

Η αμυντική συμφωνία που συνυπέγραψαν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα τον περασμένο Ιούνιο δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής συνεργασίας τους, όμως οι Δυτικοί αναλυτές εικάζουν ότι ο Κιμ θα μπορούσε να λάβει ρωσική τεχνογνωσία ώστε να βελτιώσει τα πυραυλικά και δορυφορικά συστήματά του, κάτι που τους ανησυχεί ιδιαιτέρως. Κρίνουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αποσταθεροποιείται όλη η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για την επιτήρηση της οποίας οι Αμερικανοί δημιούργησαν τη συμφωνία ΑUKUS, κατά κύριο λόγο στοχεύοντας στον περιορισμό του επεκτατισμού της Κίνας. Τώρα παρουσιάστηκε νέο, απρόβλεπτο πρόβλημα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 09:30:00

Back to top button