Περιβάλλον

Ανω των 60 βαθμών η θερμοκρασία στον Περσικό Κόλπο!

Η χώρα μας και τα Βαλκάνια γενικότερα δεν είναι οι μόνες περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή θερμοκρασίες. Η ζέστη και η υγρασία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έχουν εκτοξευθεί σε σχεδόν ανυπόφορα επίπεδα αυτή την εβδομάδα – και δεν υπάρχουν προβλέψεις για ανακούφιση.

Ορισμένες τοποθεσίες έχουν δει τον δείκτη θερμότητας –την αίσθηση της ζέστης όταν λαμβάνεται υπόψη και η υγρασία– να φτάνει τους 60 έως 65 βαθμούς, τροφοδοτούμενος από έναν θόλο έντονης θερμότητας, τις θερμότερες θερμοκρασίες νερού στον πλανήτη και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι θερμοκρασίες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Περσικού Κόλπου στο Ασαλούγιε του Ιράν ανέβηκαν στους 42 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και στους 41  την Πέμπτη – με τις δύο ημέρες να καταγράφουν υψηλό δείκτη θερμότητας 65 βαθμών.

Στο Ντουμπάι η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 45 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και ο δείκτης θερμότητας εκτινάχθηκε στους 62. Αλλοι δείκτες ακραίας θερμότητας τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν τους 61 βαθμούς στο Αμπου Ντάμπι και τους 58 στην αεροπορική βάση Χασάμπ, στο Ομάν. Τον περασμένο Αύγουστο η ίδια αυτή περιοχή είχε ακόμη πιο ακραίους δείκτες θερμότητας, φτάνοντας μέχρι και τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες του αέρα αυτή την εβδομάδα –γενικά μεταξύ 41 και 46 βαθμών Κελσίου– ήταν ελάχιστα πάνω από τις κανονικές. Αλλά τα σημεία δρόσου –που συνιστούν μέτρο υγρασίας– ήταν υπερβολικά, φτάνοντας στους 27 έως 32 βαθμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οποιοδήποτε σημείο δρόσου πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου θεωρείται άβολα υγρό.

Τα πολύ υψηλά σημεία δρόσου ευθύνονται για την ώθηση των δεικτών θερμότητας έως και 16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις πραγματικές θερμοκρασίες του αέρα. Τα ακραία επίπεδα υγρασίας συνδέονται με τις θερμοκρασίες του νερού που μοιάζουν με μπανιέρα στον Περσικό Κόλπο, τις θερμότερες στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας αγγίζουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας της υψηλής υγρασίας σε μεγάλο βαθμό, οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν επίσης εξαιρετικά υψηλές, σε πολλές περιπτώσεις παραμένοντας πάνω από τους 29 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες στο Ιρανσάρ του Ιράν έπεσαν μόλις στους 36 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Τετάρτης – την πιο καυτή νύχτα Ιουλίου που έχει καταγραφεί.

Μια ανάλυση της Washington Post διαπίστωσε ότι η «θερμοκρασία σφαίρας υγρού λαμπτήρα», η οποία μετρά την ποσότητα θερμικής καταπόνησης στο ανθρώπινο σώμα, έφτασε τους 36 βαθμούς Κελσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Περσικού Κόλπου και τους 35 βαθμούς  στο Ντουμπάι, ξεπερνώντας το όριο των 32 βαθμών, περαιτέρω αύξηση του οποίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Η θερμοκρασία σφαίρας υγρού λαμπτήρα, η οποία υπολογίζεται με τη χρήση δεδομένων από κοντινούς μετεωρολογικούς σταθμούς, λαμβάνει υπόψη έναν συνδυασμό θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμου και σύννεφων.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον Περσικό Κόλπο μεταξύ των περιοχών που είναι πιο πιθανό να υπερβαίνουν τακτικά τα επικίνδυνα για τη ζωή κατώφλια θερμότητας τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια. Το Ντουμπάι κατατάχθηκε πρόσφατα ως η πόλη με την πιο επικίνδυνη καλοκαιρινή ζέστη στον κόσμο, στο 89% των καλοκαιρινών ημερών. Η Ντόχα του Κατάρ έρχεται δεύτερη.

Πολλά ρεκόρ θερμότητας καταγράφηκαν στην ίδια περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είδαν θερμοκρασία ρεκόρ 50 βαθμών Κελσίου, ενώ το Ακτράρ της Αλγερίας ισοφάρισε το ρεκόρ του, στους 50 βαθμούς. Πόλεις στο Κουβέιτ και στο Ιράκ έφτασαν τους 52 βαθμούς και το Αλ Ασα της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ρεκόρ 51 βαθμών Κελσίου. Η πόλη Αμάρα κατέγραψε το θερμότερο χαμηλό νυχτερινό ρεκόρ του Ιράκ, στους 39 βαθμούς.

Ο ίδιος θόλος θερμότητας που βρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έχει εξαπλώσει θερμοκρασίες-ρεκόρ προς τα βόρεια στην Ανατολική Ευρώπη, προς τα δυτικά στη Βόρεια Αφρική και προς τα ανατολικά στην Ινδία, το Πακιστάν και την Ινδονησία. Στην Ανατολική Ευρώπη οι υψηλές θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με ορισμένες τοποθεσίες η θερμοκρασία να παραμένει πάνω από τους 29 βαθμούς τη νύχτα.

Τον Ιούνιο, που στη Σαουδική Αραβία καταγράφηκε ο θάνατος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια θρησκευτικού προσκυνήματος, οι νυχτερινές θερμοκρασίες στο Νέο Δελχί της Ινδίας δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Επικίνδυνα κύματα ζέστης-ρεκόρ σάρωσαν πέντε ηπείρους τον Ιούνιο, που ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία του πλανήτη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-19 18:18:04

Back to top button