Επιστήμη

Ανταρκτική: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε 200 χρόνια

Ο παγετώνας Thwaites, γνωστός ως ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης», θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι τον 23ο αιώνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο Thwaites είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα κινούμενους παγετώνες στον κόσμο. Έχει διάμετρο περίπου 120 χιλιόμετρα και μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα. Μαζί με την ευρύτερη περιοχή – τη Θάλασσα Amundsen Embayment – ευθύνεται για το 8% του σημερινού ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, κατά 4,6 χιλιοστά ετησίως. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Παγετώνα Thwaites (ITGC), το λιώσιμο του παγετώνα θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του 22ου αιώνα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής τον 23ο αιώνα. Εάν ο παγετώνας Thwaites καταρρεύσει, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 3,3 μέτρα. Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησε το Climate Central – μια ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων – αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν μεγάλα τμήματα του κεντρικού Λονδίνου.

«Ο Thwaites υποχωρεί εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια και το λιώσιμο επιταχύνεται σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα», δήλωσε ο θαλάσσιος γεωφυσικός Δρ. Ρομπ Λάρτερ του British Antarctic Survey (BAS).

«Υπάρχει συναίνεση ότι η υποχώρηση του παγετώνα Thwaites θα επιταχυνθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο αιώνα» πρόσθεσε ο Λάρτερ, ο οποίος είναι μέλος του Επιστημονικού Συντονισμού της ομάδας ITGC.

«Ωστόσο, υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι οι πρόσθετες διαδικασίες που αποκάλυψαν οι πρόσφατες έρευνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη μελετηθεί αρκετά καλά ώστε να ενσωματωθούν σε μοντέλα μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επιτάχυνση της υποχώρησης νωρίτερα» συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υποβρύχια ρομπότ, καθώς και νέες τεχνικές και προσεγγίσεις για τη μοντελοποίηση της ροής πάγου και της θραύσης για να μελετήσουν τον παγετώνα. Αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα για το μέλλον του παγετώνα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας πάγου θα αυξηθεί ως απάντηση στις κλιματικές και ωκεάνιες αλλαγές.

ΠΗΓΗ: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 13:24:07

Back to top button