Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση στην επανέναρξη των ερευνών στην Κάσο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών για το καλώδιο, με το υπ. Εξωτερικών να έχει στα χέρια του αίτημα προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και την επιστροφή του πλοίου στο πεδίο, εν προκειμένω του NG Worker.

Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ακόμη αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μεσίνα στη Σικελία, που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιο διάστημα για να επιστρέψει στη περιοχή της Κάσου, εφόσον το υπ. Εξωτερικών ανάψει το «πράσινο φως» και εκδόσει τη σχετική NAVTEX, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης έχει ήδη δρομολογηθεί και σύντομα θα γίνουν γνωστές οι συντεταγμένες, η ακριβής περιοχή δράσης του σκάφους και το χρονικό εύρος της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, τότε οι έρευνες στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα παραπάνω συμβαίνουν λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φέρονται να συμφώνησαν ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Ταυτόχρονα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε κοινός τόπος για ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία παραμένει ανυποχώρητη, ώστε όταν θα ξεκινήσει ο νέος γύρος ερευνών να μη συνοδευτεί από έξοδο και των πολεμικών στη περιοχή. Τίποτα προσώρας δεν προϊδεάζει για κάποια αλλαγή στάσης, με το ερώτημα μέχρι πού είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί η Τουρκία να παραμένει, παρότι οι έρευνες αφορούν περιοχές στην οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ.

Το θετικό μομέντουμ από τη διπλωματική στήριξη που παρέχει το Ισραήλ και η Γαλλία στην Ελλάδα είναι ασφαλώς σημαντικό, ειδικά σε μια συγκυρία κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας, ωστόσο μένει στην πράξη να φανεί η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής σχέσης, στο σενάριο που επιχειρηθεί, όπως το καλοκαίρι, επεισόδιο παρόμοιο με εκείνο της Κάσου.

Οι επαφές της ελληνικής με τη κυπριακή πλευρά

Στην κατεύθυνση πάντως της προεργασίας, που δείχνει την πρόθεση ώστε, μόλις ανάψει το πράσινο διπλωματικό φως, να επιστρέψει το πλοίο στα διεθνή νερά, εντάσσεται και ο ρόλος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέλαβαν το τελευταίο διάστημα οι δύο ρυθμιστές, Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ συμφώνησαν, προκειμένου οι όποιες δαπάνες για τις νέες έρευνες πόντισης του καλωδίου να «περαστούν» ως εύλογα έξοδα στο συνολικό κόστος του καλωδίου.

Αν και σαν κίνηση δεν αφορά το «σκληρό» διπλωματικό σκέλος της υπόθεσης, παρά εντάσσεται στην κατηγορία των πολλών μικρών διεργασιών στο παρασκήνιο, είναι σημαντική καθώς άπτεται της οικονομικής διάστασης του έργου και δείχνει κι αυτή μια πρόθεση υπέρ της σύντομης επανέναρξης των εργασιών.

Τα πλοία ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα, τα κόστη είναι μεγάλα, και δεν επιστρέφουν έτσι απλά, χωρίς να ληφθούν κάποιες διασφαλίσεις, για έναν νέο γύρο ερευνών σ’ ένα έργο με καθαρά γεωπολιτικό στίγμα, το οποίο διανύει την πιο ευαίσθητη καμπή του.

Και έχει σημασία ότι ακόμη και για ρυθμιστικά ζητήματα, όπως το παραπάνω, η κυβερνητική γραμμή είναι η «απόλυτη σιγή ασυρμάτου», προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε επικοινωνιακό ή άλλο στραβοπάτημα, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 11:24:00

Back to top button