
Αντίδραση των πληρωμάτων του WRC στα πρόστιμα και τη… λογοκρισία της FIA!
Οι οδηγοί του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα στην απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) να επιβάλλει ποινές σε όσους χρησιμοποιούν «ακατάλληλο λεξιλόγιο» κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων.
Η κίνηση αυτή της FIA, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, οδήγησε πολλούς οδηγούς να αποφασίσουν να μην δίνουν σχόλια στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των ειδικών διαδρομών στο Ράλι Σαφάρι της Κένυας. Αντίθετα, επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλοί ή να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Μεταξύ των οδηγών που ακολούθησαν αυτή την τακτική ήταν οι Adrien Fourmaux και Takamoto Katsuta της Toyota, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις όταν η δημοσιογράφος Julian Porter τους απηύθυνε ερωτήσεις μετά το πρώτο Shakedown. Αυτή η σιωπηλή διαμαρτυρία αποτελεί απάντηση στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Fourmaux από τη FIA στο Ράλι Σουηδίας, όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παραβίασε τον νέο κανονισμό για τη χρήση «ακατάλληλου λεξιλογίου».»
Ο Γάλλος οδηγός της Hyundai κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε και ένα αναβληθέν πρόστιμο 20.000 ευρώ, λόγω της χρήσης ακατάλληλης φρασεολογίας σε δηλώσεις του στο Ράλι Σουηδίας. Συγκεκριμένα, ο Fourmaux παραβίασε το Άρθρο 12.2.1 του διεθνούς κανονισμού της FIA, όταν δήλωσε «τα σκ@@@@@ χθες», αναφερόμενος στην κακή του απόδοση στην ενδέκατη ειδική διαδρομή
.
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία του λόγου, το συναίσθημα και η αυθεντικότητα των οδηγών
Η απόφαση της FIA προκάλεσε την αντίδραση των οδηγών και των συνοδηγών του WRC, οι οποίοι δημιούργησαν την Συμμαχία Οδηγών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WoRDA), σε αντιστοιχία με την Ένωση Οδηγών της Formula 1 (GPDA). Η νέα αυτή συμμαχία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αντιτάχθηκε στην πολιτική της FIA να επιβάλλει σκληρές ποινές για μικρές γλωσσικές παραβάσεις. Στη δήλωσή τους, οι οδηγοί κάλεσαν τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, να βρει μια «άμεση λύση» στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «το μέγεθος των κυρώσεων για ακούσιες και μεμονωμένες γλωσσικές παραβάσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Η WoRDA τόνισε επίσης ότι, ενώ όλοι οι οδηγοί προσπαθούν να είναι ευγενείς και επαγγελματίες στις συνεντεύξεις τους, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η ελευθερία του λόγου και να μην καταστείλει το συναίσθημα και η αυθεντικότητα των οδηγών.
«Ζητάμε από τον πρόεδρο της FIA να κάνει θετικές αλλαγές σε αυτό το θέμα, ώστε να επιτευχθεί ένας δίκαιος και ισορροπημένος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων», ανέφερε η ανακοίνωση. «Είναι αδύνατον να εγγυηθούμε ότι θα ακολουθούμε τους κανονισμούς με ακρίβεια κάθε φορά, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να παραμείνουμε σιωπηλοί ή να μιλάμε στη μητρική μας γλώσσα. Αυτή η κίνηση είναι αναγκαία για το καλό του αθλήματος και ζητάμε συγγνώμη από τους οπαδούς, αν και πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουν τη θέση μας».
Η FIA, από την πλευρά της, δεν έχει απαντήσει επίσημα στην ανακοίνωση της WoRDA, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, ορισμένοι οδηγοί, όπως ο Kalle Rovanpera και ο Ott Tanak, εξήγησαν στα Αγγλικά τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να μην δίνουν σχόλια.
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Κένυα, αλλά δυστυχώς δεν θα με ακούσετε να μιλάω πολύ αυτό το τριήμερο. Αν αυτό χρειάζεται για να έρθει αλλαγή, θα το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ο Rovanpera.
Ο Tanak, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι «η αδρεναλίνη μπορεί να είναι πολύ υψηλή στο τέλος μιας ειδικής διαδρομής και δεν μπορούμε να δώσουμε σχόλια όταν δεν νιώθουμε άνετα. Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουμε στα φυσιολογικά».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-19 17:11:00