Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η αυθαίρετη δόμηση σε Σαντορίνη και Μήλο

Η ανεξέλεγκτη δόμηση τουριστικών συγκροτημάτων σε νησιά των Κυκλάδων απασχολεί ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου.

Με τίτλο «Οι 12 περιοχές σε Σαντορίνη, Μήλο που δεν αντέχουν άλλα πεντάστερα», η Μάχη Τράτσα αναφέρεται στο «Βήμα της Κυριακής» στις ζώνες των δύο νησιών στις οποίες οι δήμαρχοι ζητούν να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση.

Για τουλάχιστον πέντε περιοχές στη Σαντορίνη που χρήζουν προστασίας κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, ενώ σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Μήλου, οι ζώνες που πρέπει να προφυλαχθούν είναι επτά. Αντιθέτως, στη Μύκονο, ο δήμος θεωρεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αρκεί, όπως επισήμανε με έκπληξη στη ρεπόρτερ αρμόδια πηγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις απαντητικές επιστολές των τριών δήμων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, από την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει μια λίστα με τοπία ή περιοχές στις Κυκλάδες για τις οποίες υπάρχει ανάγκη προστασίας έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση του σεισμόπληκτου Δήμου Θήρας υπήρξε άμεση στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ: παρέθεσε πέντες γεωγραφικές ενότητες, δευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν εξαντλούν τις ευαίσθητες ζώνες της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, ζητείται η προστασία δύο περιοχών της Νότιας Σαντορίνης (από την Κόκκινη παραλία έως τον Φάρο, και στη Βλυχάδα από το λιμάνι έως την Ανασκαφή Ακρωτηρίου), δύο της Βόρειας Σαντορίνης (στο Μέσα Βουνό, από την Παναγιά του Καλού έως την παραλία Κολούμπου και από το Αμμούδι έως τον Παράδεισο), καθώς και μίας στην ανατολική ακτή, από Μονόλιθο μέχρι Κολούμπο.


Ακόμη, στην Καλντέρα η δημοτική αρχή ζητά να επιτρέπεται μόνο η επισκευή και αποκατάσταση νομίμως υφιστάμενων κτιρίων, αλλά δίχως προσθήκες και ανακατασκευές.

Αμεσα και με στοιχεία απάντησε στο κατεπείγον αίτημα του ΥΠΕΝ και ο Δήμος Μήλου. Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες περιοχές που είχε συμπεριλάβει στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, το οποίο ωστόσο ποτέ δεν εγκρίθηκε, όπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ο δήμαρχος της Μήλου Μανώλης Μικέλης.


«Ισως το Σαρακήνικο είναι η αφορμή για να μπορέσουμε να μαζέψουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε τα νησιά μας» τόνισε ο κ. Μικελίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ζητά να προστατευθούν οι ζώνες από το Κλέφτικο έως τη Συκιά και από εκεί έως και το Βάνι, από τον Καστανά έως το ακρωτήρι Σπαθί, και από τα Μύτικα έως τα Μαντράκια.

Σημειώνει, δε, ότι στον βιότοπο της Αχιβαδόλιμνης σχεδιάζεται ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου που έχει διασφαλίσει προεγκρίσεις αδειών κατά των οποίων ο δήμος και πολίτες του νησιού θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

200 υποθέσεις οικοδομικών αυθαιρεσιών οδεύουν προς παραγραφή

Με τίτλο «Ελεγξαν μόνο 25 αυθαίρετα σε 5 χρόνια», το ρεπορτάζ του Διονύση Θανάσουλα στο «Πρώτο Θέμα» επικεντρώνεται στο γεγονός ότι πάνω από 200 υποθέσεις οικοδομικών αυθαιρεσιών από το 2020 κινδυνεύουν να παραγραφούν με την παρέλευση της πενταετίας.

«Δεν έχουμε υπαλλήλους» ήταν η απάντηση του Δήμου Θήρας στο αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου στις 3 Φεβρουαρίου για αυτοψία και έλεγχο επικίνδυνων κατασκευών στην Καλντέρα.

Σημειώνεται ότι το νησί, που δέχεται ετησίως πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες, θεωρείται το βασίλειο της αυθαίρετης δόμησης, καθώς μόνο στο Ημεροβίγλι έχουν κτιστεί περίπου 50.000 τ.μ. αυθαιρέτων.

Οπως τονίζεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας, οι αυτοψίες που έχουν παραγγελθεί «δεν διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς υπομνήσεις».

Η απάντηση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Δόμησης Θήρας ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο όγκος των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας είναι τόσο μεγάλος, που είναι πολύ δύσκολο με το υπάρχον προσωπικό (έξι άτομα) να διεκπεραιωθούν.

Ζήτησε, δε, «για πολλοστή φορά», την άμεση στελέχωση της ΥΔΟΜ Θήρας με ικανό αριθμό υπαλλήλων «ώστε να διεκπεραιωθεί ο τεράστιος όγκος υποθέσεων που εκκρεμεί».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-23 13:05:00

Back to top button