Οικονομία

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες

Οι αποδόσεις των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ζώνης του ευρώ ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερες, καθώς οι έμποροι στάθμισαν το ενδεχόμενο υψηλότερων εθνικών αμυντικών δαπανών μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για έκτακτες συνομιλίες για την Ουκρανία στο Παρίσι.

Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστών ως gilts, ήταν 5 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 4,553% στις 11 π.μ. στο Λονδίνο.

Η απόδοση των 2ετών ομολόγων ήταν αυξημένη κατά σχεδόν 3 μονάδες βάσης στο 4,231%.

Παράλληλα, η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που θεωρούνται ως σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, ήταν σχεδόν 7 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,493%. Οι αποδόσεις των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων σημείωσαν επίσης άνοδο, σημειώνει το CNBC.

Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες

Υπενθυμίζεται πως, σε άρθρο στην εφημερίδα Telegraph, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δήλωσε ότι κατευθύνεται στο Παρίσι με το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι «πραγματικά σοβαρή» για την άμυνά της.

«Μιλάμε γι’ αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό – και ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο που απαιτεί να προχωρήσουμε με αυτό. Ως ευρωπαϊκά έθνη, πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες και να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Starmer, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία, αν χρειαστεί.

«Φαίνεται ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ανάγκη να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες και αυτό είναι κάτι στο οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συσπειρώνονται σε κάποιο βαθμό», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους το πρωί της Δευτέρας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-17 15:51:00

Back to top button