
Ανατροπή με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Τι λένε τα πανεπιστήμια Γάνδης-Πίζας, η απάντηση Παπαδημητρίου
Στον «αέρα» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε ό,τι αφορά στην πυρόσφαιρα που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση της εμπορικής με την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, μετά τις διαψεύσεις των δύο πανεπιστημίων, της Γάνδης και της Πίζας, για τα αίτια του φαινομένου και την πιθανότητα να προκλήθηκε από άγνωστο καύσιμο.
«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου.
Εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.
Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».
Ο κ Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.
Ανατροπή στο πόρισμα για την πυρόσφαιρα
Το πανεπιστήμιο της Γάνδης, διέψευσε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σύμφωνα με τους οποίους το ίδρυμα «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση των Ellinika Hoaxes που επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητή στην υπόθεση των Τεμπών – που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci- ανέφερε κατηγορηματικά ότι «οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι».
«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα», επισημαίνει ο Γεώργιος Μαραγκός.
Λακαφώσης: Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία αλλαγή
Από την πλευρά του, πάντως, ο Κώστας Λακαφώσης, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για το πανεπιστήμιο της Γάνδης και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έδωσε τη δική του εκδοχή.
«Εγώ δεν αμείβομαι από τις οικογένειες, σε 5 χρόνια θα πληρωθούμε, εάν και όποτε. Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα από όσα ακούγονται. Κανείς δεν παίρνει το 20%», είπε αρχικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Λακαφώσης.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεθόδευση. Γιατί παίζουν ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση χωρίς να ρωτούν τη γνώμη μου; Ποιος είμαι εγώ για να ασχοληθούν μαζί μου…. Φαίνεται ότι είναι μεθόδευση που από κάποιον καθοδηγείται», πρόσθεσε.
«Η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν γραμμένη στα αγγλικά. Αν οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή φορέας είχε πρόβλημα γιατί δεν βγήκε την επομένη της δημοσίευσης του πορίσματος;», αναρωτήθηκε.
«Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία αλλαγή. Ο προϊστάμενος είχε μια ιδιωτική συνομιλία με κάποιον στην Ελλάδα. Άλλο τι γίνεται στο πόρισμα και άλλο τι κυκλοφορεί στα Μέσα. Είναι οι κύκλοι. Όταν ένας βάζει ένα κύκλο, κάποιον κάνει τη δουλειά που μπορεί να του φέρει περισσότερα κλικς. Δεν είναι απαραίτητο ότι είναι ακριβής», σημείωσε ακόμη.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 10:06:00