Πολιτική

Ανασχηματισμός μετά τις 12 Φεβρουαρίου: Φεύγουν Σταϊκούρας και Τριαντόπουλος

Με στόχο την αντικατάσταση των προσώπων που το όνομα τους συνδέεται με την υπόθεση των Τεμπών, πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος άμεσα, και πάντως πριν από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που προωθεί η αντιπολίτευση για το θέμα, στη Βουλή, προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τις 12 Φεβρουαρίου, από την εκλογή δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο, και μετά, ανοίγει ο δρόμος για να δρομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανασχηματισμό και αλλαγές τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτώντας έτσι και μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών θα δρομολογηθεί μετά την έκδοση του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – το οποίο αναμένεται έως τα τέλη του μήνα – όπως και η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να προσέλθει στη Βουλή χωρίς τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για τους χειρισμούς τους στην τραγωδία των Τεμπών.

Το κλίμα επιπλέον, τότε, αναμένεται να είναι ακόμη πιο φορτισμένο, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους νέα παιδιά.

Αλλαγές στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να σπάσει στα δύο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονη η δυσαρέσκεια για τον νυν υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχει αποφύγει να «βγει μπροστά» στο θέμα των Τεμπών και δεύτερον για τις καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο του και για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το ποιος θα μπορούσε να επιλεγεί για να αντικαταστήσει τον κ. Σταϊκούρα είναι ένας δύσκολος «γρίφος», καθώς πρόκειται για την πιο «ηλεκτρική καρέκλα» αυτή τη στιγμή.

Βαρύ το κλίμα για τον Χρ. Τριαντόπουλο

Προ εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται ότι οδεύει και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος δέχεται «βολές» και στο εσωτερικό της ΝΔ, για την διαχείριση από την επόμενη ήμερα της τραγωδίας, ως υπεύθυνος για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών και δράσεων «επί του πεδίου», στα Τέμπη.

Αλλαγές «σκυτάλης»

Το δεύτερο υπουργείο στο οποίο αναμένεται να υπάρξει αλλαγή «σκυτάλης» είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, για προσωπικούς λόγους, θα ήθελε να αποχωρήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανοί αντικαταστάτες θεωρούνται η υφυπουργός σήμερα στο υπουργείο, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ φέρεται να συζητούνται και τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, όπως και του Σταύρου Παπασταύρου.

Αλλαγή “σκυτάλης” αναμένεται και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τη θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ακούγεται το όνομα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει χαρτοφυλάκιο.

Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου;

Κομβικό ρόλο στον ανασχηματισμό θα παίξει η τυχόν μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών και η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν «καραμπόλες» που θα οδηγήσουν σε ευρείες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ως πιθανοί διάδοχοι του Γ. Γεραπετρίτη στα ηνία της Ελληνικής διπλωματίας, θεωρούνται η σημερινή υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρία Παπαδοπούλου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο πρώην Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι αμετακίνητοι

Στο Μέγαρο Μαξίμου αμετακίνητοι θεωρούνται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία ενός κομβικού υπουργείου.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τα λάθος μηνύματα που έστειλε με αναφορές του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αρχικά προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Αμετακίνητη φέρεται να είναι και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ερωτηματικό υπάρχει για το αν θα παραμείνει στη θέση του και ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να επιστρέψει στην Κύπρο και να πάρει μέρος στις διεργασίες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αλλαγές «φρουράς» στους υφυπουργούς

Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με στόχο να αξιοποιηθούν βουλευτές της ΝΔ που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 06:26:00

Back to top button