Σχέσεις

Αναλογία 5:1: Το «κλειδί» για μια υγιή σχέση, σύμφωνα με ψυχολόγο

Τι υποστηρίζει η αναλογία 5:1;

Οι συγκρούσεις, πάντα θα υπάρχουν στη σχέση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο, το «συστατικό» που μπορεί να μετατρέψει μια σχέση σε υγιή και πετυχημένη, εξαρτάται κυρίως από την εξισορρόπηση των θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ο Δρ. Τζον Γκότμαν, συγγραφέας και ψυχολόγος, που έχει μελετήσει εκτενώς τι αυτό που κάνει, τελικά, τις σχέσεις να ευδοκιμούν.

Καρπός της μακροχρόνιας έρευνας του, λοιπόν, είναι η «αναλογία 5:1». Και λέει κάτι πολύ απλό. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη αναλογία, υποδηλώνει ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση μέσα στη σχέση, όπως η κριτική, η αμυντικότητα ή και η παθητική-επιθετική γλώσσα του σώματος, θα πρέπει να υπάρχουν πέντε ή περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις για να διατηρείται η σχέση υγιής και ανθεκτική.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τζον Γκότμαν, οι θετικές αλληλεπιδράσεις, όπως η επίδειξη εκτίμησης, η έκφραση αγάπης, το γέλιο και η προσφορά υποστήριξης, λειτουργούν ως εξισορροπητικοί παράγοντες σε μια σχέση και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Μελλοντικά, συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των αρνητικών αλληλεπιδράσεων, καθιστώντας ευκολότερη την επίλυση των συγκρούσεων.

Πώς μπορείς να ενσωματώσεις την αναλογία 5:1 στη σχέση σου;

  • Εξέφρασε καθημερινά την εκτίμησή σου

Η συνειδητή προσπάθεια να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου για τις προσπάθειες του συντρόφου σου, όσο μικρές κι αν είναι, είναι απαραίτητη καθημερινά. Πριν μερικά χρόνια, μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που αισθάνονται μεγαλύτερη εκτίμηση για τους συντρόφους τους, τείνουν να είναι πιο ευγνώμονες και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της σχέσεις τους.

  • Δώσε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος; Σημαίνει να προσπαθείς να συνδεθείς με τον σύντροφό σου σε βαθύτερο επίπεδο. Τα ζευγάρια που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις στη συζήτηση, αντί στο να τσακώνονται, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους ως πιο θετικές και αισθάνονται πιο κοντά στους συντρόφους τους.

  • Ζήτησε «συγγνώμη» όταν κάνεις λάθος

Το να ζητάς συγγνώμη και να συγχωρείς, είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε διαπροσωπική σχέση, ιδιαίτερα σε μια ερωτική. Αυτό, σε βοηθάει να χειρίζεσαι τις συγκρούσεις με χάρη και να αποτρέπεις την παρατεταμένη αρνητικότητα.

  • Αποδέξου τη (διαφορετική) οπτική του συντρόφου σου

Η εξέταση της άποψης του συντρόφου σου, μετατοπίζει την εστίαση από τις άμεσες, εγωκεντρικές επιθυμίες σε ευρύτερες ανησυχίες της σχέσης και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Τα άτομα που λαμβάνουν υπόψη τους την άποψη του συντρόφου τους, συχνά αισθάνονται πιο κοντά, πιο στοργικά και πιο πρόθυμα να περνούν χρόνο μαζί.

  • Αντιμετώπισε τις καταστάσεις με χιούμορ

Οι έρευνες δείχνουν ότι το χιούμορ είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες ικανοποίησης από τη σχέση, καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο. Μπορεί να διαλύσει την ένταση, να δημιουργήσει θετικές αλληλεπιδράσεις και να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεσή σας.


Δημοσιεύθηκε
2024-07-10 18:30:00

Back to top button