Περιβάλλον

Αναζητώντας την ενεργειακή αυτονομία – –

Η συζήτηση για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και της Ελλάδας έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, αν και «φούντωσε» με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η Ελλάδα έφτασε να έχει κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, με τη διευρυνόμενη ικανότητα της χώρας για διαμετακόμιση φυσικού αερίου και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τους νέους τερματικούς σταθμούς στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

Ενώ έχει αναπτυχθεί και ένα από τα πιο βιώσιμα ενεργειακά συστήματα της ΕΕ, με τεράστια αύξηση της αιολικής, ηλιακής και αποθηκευτικής ικανότητας.

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει το «πράσινο φως» στη Chevron για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας στα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπαρξη ενός διασυνδεδεμένου δικτύου παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία ιδανικά προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από έργα ΑΠΕ- αποτελεί ένα κομβικό βήμα προς την εξασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, η διασύνδεση των ενεργοβόρων νησιών με την κεντρική Ελλάδα, όπου και βρίσκεται η πλειονότητα των έργων ΑΠΕ, είναι επιβεβλημένη.

Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις παίζουν κομβικό ρόλο στη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ανεξαρτησίας και σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά έργα τέτοιου είδους είναι ο Great Sea Interconnector με την Κύπρο και το έργο GREGY με την Αίγυπτο, τα οποία υπόσχονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-10 15:30:00

Back to top button