Ελλάδα

Αμφισβητείται ότι απανθρακώθηκαν ακαριαία 30 επιβάτες στην τραγωδία των Τεμπών

Ανατροπή στην τεχνική έκθεση σοκ για τα Τέμπη, του Αμερικανού καθηγητή χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ειδικού σε θέματα εκρήξεων, Φαϊσάλ Καν, φέρνει η σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΑΠΟ (τεχνικών συμβούλων των οικογενειών).

Στην ανακοίνωση αναφέρονται δύο σημαντικά σημεία: Πρώτον, ότι πουθενά στην έκθεσή του ο καθηγητής δεν αναφέρει ότι 30 από τα 57 θύματα απανθρακώθηκαν ακαριαία και δεύτερον, ότι μία τέτοια είδηση δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Σε συνέχεια δημοσιογραφικών ερωτήσεων και πρόσφατων αλυσιδωτών αναδημοσιεύσεων από ενημερωτικές ιστοσελίδες ειδήσεων με εντυπωσιακούς τίτλους, η ΕΔΑΠΟ θα ήθελε να τονίσει σε κάθε εμπλεκόμενο με την υπόθεση άτομο ή φορέα, ότι οι δημοσιογραφικές αναφορές σε “30 θύματα που απανθρακώθηκαν ακαριαία” δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν ούτε από την προσεκτική ανάγνωση της τεχνικής έκθεσης του Αμερικανού ειδικού, στον οποίο υποτίθεται ότι αποδίδεται η εκτίμηση αυτή (πουθενά στο πρωτότυπο κείμενο της τεχνικής έκθεσης δεν υπάρχει σχετική αναφορά), αλλά ούτε και από το απλό και προφανές γεγονός της ύπαρξης εννιά επιζώντων επιβατών που ταξίδευαν στα ίδια βαγόνια, στις διπλανές ή απέναντι θέσεις από τα 30 θύματα που καταγράφονται ως απανθρακωμένα.

Με όσο το δυνατόν απλούστερη διατύπωση, το ερώτημα είναι “πως είναι δυνατόν να απανθρακώθηκε ακαριαία ένας επιβάτης και ταυτόχρονα κάποιος που καθόταν στη διπλανή ή στην απέναντι θέση να έχει επιζήσει χωρίς εγκαύματα;”. Επιπλέον, οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνονται από κανένα άλλο στοιχείο της δικογραφίας.

Η ΕΔΑΠΟ αποφεύγει κατά το δυνατόν να σχολιάζει δημοσιεύματα και συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα με αποκλειστικό σκοπό την απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένη διερεύνηση του δυστυχήματος και την προετοιμασία των στοιχείων για το δικαστήριο. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θεωρήθηκε σκόπιμο να δημοσιοποιηθεί, αποκλειστικά και μόνο για την προστασία των συγγενών των θυμάτων από το επιπλέον ψυχολογικό φορτίο που ενδεχομένως να τους προκαλούν οι σχετικές δημοσιογραφικές αναφορές».

Το «θρίλερ» με τη φωτιά

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση για την ουσία που προκάλεσε τελικά την πυρκαγιά. Το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής που αναφέρει τα έλαια σιλικόνης αμφισβητείται από τους τεχνικούς συμβούλους της οικογένειας.

Ο Εφέτης Ανακριτής περιμένει εδώ και έξι μήνες να του παραδοθεί το πόρισμα του ΕΜΠ για να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ουσία που προκλήθηκε η πυρκαγιά. Όμως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το πόρισμα δεν θα δώσει μία σαφή εικόνα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 15:55:57

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button